Antena Meniu Search
x

Video Corina Atanasiu, despre greva profesorilor şi Legile Educaţiei: "Sunt scrise pe genunchi, din pix, fără niciun fel de analiză"

Greva dascălilor s-ar putea prelungi la nivel de săptămâni! Sindicaliştii nu au ajuns la nicio înţelegere cu Executivul, deşi - în prealabil - premierul Ciucă s-a întâlnit şi cu reprezentanţii elevilor şi părinţilor, în speranţa că-i va convinge să-l susţină. Nu a avut succes nici cu unii, nici cu ceilalţi, iar asta este doar vârful icebergului. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 24.05.2023, 14:48

Vezi și

Şi asta pentru că, în timp ce personalul din instituţiile de învăţământ a intrat în grevă generală din cauza veniturilor ridicol de mici, Parlamentul a votat în favoarea majorării cu 50% a salariilor celor din Administraţia Fondului de Mediu şi a dat liber inclusiv la angajări. Încă un motiv pentru care sindicaliştii din învăţământ să nu renunţe la revendicările lor şi să ameninţe cu proteste de amploare în Piaţa Victoriei.

România este ţara europeană cu cel mai puternic abandon şcolar timpuriu

Greva generală pică într-un moment cât se poate de prost. Eurostat tocmai a prezentat o statistică din care reiese că România este ţara europeană cu cel mai puternic abandon şcolar timpuriu.

Sindicaliştii din învăţământ spun că au cerut, în primă fază, doar o majorare salarială de 16 la sută, în raport cu inflaţia sau două prime de câte 2 mii de lei, plătibile la jumătatea lunilor mai şi noiembrie. Reprezentanţii cadrelor didactice şi nedidactice s-au lovit de un refuz. 

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă, premierul României: Orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit şi odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele şi intrăm într-o altă paradigmă pe care nu ştiu cine o va controla.

Anton Hadăr: Că nu sunt bani, că e deficit. Însă nu am primit o propunere în aşa fel încât să fim mulţumiţi. Soluţiile pe termen mai îndepărtat, adică viitoarea lege a salarizării, şi ele trenează. În acest ritm, vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă şi cred că va fi o grevă de durată, nu doar de o săptămână.

Interviu cu Corina Atanasiu

Până unde merge susținerea părinților am discutat cu Președintele Federației Părinților și Apărătorilor Legali, Corina Atanasiu.

Marius Pancu: Dacă greva urmează să dureze săptămâni întregi, sunt pregătiți părinții pentru un astfel de scenariu în care se poate merge chiar până la înghețarea anului?

Corina Atanasiu: Nu știu dacă înghețarea anului trebuie să fie un subiect. Nu e un subiect cu care să glumim sau să-l putem discuta foarte ușor. Ar trebui să ne aducem aminte care au fost repercusiunile unui scenariu similar în 1995, când a fost greva studenților, și atunci politicienii din fruntea statului au plătit scump la alegerile din anul următor. Deci dacă ne uităm puțin în istorie, partidele aflate la guvernare ar trebui să se gândească de două ori și să vină măcar la masa negocierilor cu sindicatele profesorilor. Este inacceptabil ca profesorii să solicite întâlniri cu guvernanții, iar aceștia să refuze întâlnirea cu profesorii, așa cum s-a întâmplat ieri. 

Marius Pancu: O salarizare mai bună, din punctul de vedere al părinților, va duce automat și la creșterea nivelului de educație? Pe ce criterii am putea să aducem o mai bună metodă de predare în sistemul de învățământ?

Corina Atanasiu: O salarizare este acum necesară și este primul pas dintr-o reformă autentică a școlii. Firește că peste trei zile după ce vor fi mărite salariile profesorilor, nu vom vedea o îmbunătățire spectaculoasă finlandeză a învățământului din România. Aceasta este o utopie. Nu există minuni peste noapte, mai ales în educație. Este un sistem extrem de delicat, etrem de fragil și orice modificare pe care ne-o dorim în educație durează ani. În educație nu calculăm în zile, ci calculăm în ani sau chiar în zeci de ani. Dar, un salariu decent ar putea atrage tineri foarte bine pregătiți către cariera didactică. Pe de altă parte, banii pe care îi vor lua profesorii înseamnă timp. Cu banii aceștia noi cumpărăm, de fapt, timp, Noi avem nevoie de oameni care să-și permită să cumpere o carte, să plătească un abonament la o platformă. Care-și permit să rupă din timpul în care trebuie să câștige bani altfel, ca să poată supraviețui, să rupă din acest tip de muncă și să-l aloce studiului. 

Marius Pancu: Care sunt cele mai mari minusuri ale Legilor Educaţiei abia adoptate și cu ce fel de efecte vor veni ele?

Corina Atanasiu: Cel mai mare minus al noului pachet de Legi ale Educației este că nu avem nevoie de el. Aceste legi nu sunt fundamentate pe niște studii, pe niște analize. Sunt scrise pe genunchi, scrise din pix, fără niciun fel de analiză de date. Este inadmisibil ce am putut să vedem lunile acestea, cât s-au dezbătut diverse variante de legi ale educației. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Corina Atanasiu, despre greva profesorilor şi Legile Educaţiei: "Sunt scrise pe genunchi, din pix, fără niciun fel de analiză"