Antena Meniu Search
x

UPDATE: GREVA angajaţilor CFR a ÎNCETAT pe regionalele Craiova,Cluj,Galaţi şi Iaşi. Protestele CONTINUĂ în Bucureşti, Braşov şi Timişoara

Grevă spontană în gări, în această dimineață. O parte dintre angajaţii din CFR au declanşat un protest spontan, acţiune care afectează grav traficul de circulaţie al trenurilor. Angajații sunt nemulțumiți de salarizare și de faptul că nu a fost reînnoit contractul colectiv de muncă, a declarat la Antena 3 Viorel Istrate, de la Federația Mișcare-Comercial.

Ora 12.26 - Circulaţia a patru trenuri a fost afectată, la Galaţi, de protestul spontan al lucrătorilor de la departamentele Mişcare şi Comercial din cadrul regionalei CFR, ele având întârzieri de peste 120 de minute.

Potrivit reprezentanţilor CFR Galaţi, figurau cu întârzieri de 120 de minute trenuri precum Galaţi - Ploieşti - Bucureşti Nord, Galaţi - Mărăşeşti sau Galaţi - Buzău - Bucureşti. 

Călătorii afectaţi s-au reorientat şi au plecat spre destinaţii cu microbuzele, dar între timp, circulaţia feroviară dinspre Galaţi a fost reluată. 

Ora 11.58- Circulaţia trenurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud a fost reluată, miercuri, în jurul orei 11,00, după patru ore de la declanşarea protestului spontan al impiegaţilor de mişcare.

Pe acelaşi subiect

În acest timp, în gara CFR Bistriţa au staţionat patru garnituri de tren: Bistriţa - Luduş, Luduş - Bistriţa, Bistriţa - Bistriţa Bârgăului şi Bistriţa - Cluj Napoca, călătorii fiind îndrumaţi fie să aleagă alte mijloace de transport, fie să îşi reprogrameze călătoria.

Ora 11.45- Protestul spontan al angajaţilor feroviari a încetat pe regionalele Craiova,Cluj şi Iaşi. Primii care au oprit protestul au fost lucrătorii din Regionala Craiova, aceştia fiind urmaţi de Cluj şi de Iaşi, ora 11:00. Regionalele unde continuă protestele sunt: Bucureşti, Braşov, Galaţi şi Timişoara.

Trenurile programate să circule pe raza judeţului Sălaj au avut o întârziere medie de circa trei ore, circulaţia reluându-se în jurul orei 11,30.

În ceea ce priveşte trenurile oprite în staţii, situaţia arată astfel: Regionala Bucureşti - 13 trenuri, Regionala Braşov - 39 de trenuri, Regionala Timişoara - 23 de trenuri şi Regionala Galaţi - 38. La Simeria, în judeţul Hunedoara este oprit trenul Dacia IR 1347 Viena - Bucureşti.

În Gara de Nord, trenurile înregistrau la ora 11:15 întârzieri de peste 180 de minute la sosiri (IR 1554 de la Ploieşti Sud) şi 210 de minute la plecări (IR 1573 spre Galaţi). 

Ora 10.53- Aproximativ 140 de trenuri sunt afectate până acum, de protestul declanşat de  o parte dintre angajaţii feroviari. 

 În Gara de Nord, trenurile înregistrau la ora 10:05 întârzieri de peste 120 de minute la sosiri (IR 1554 de la Ploieşti Sud) şi 100 minute la plecări (IR 1573 spre Galaţi). Casele de bilete în Gara de Nord erau închise. 

CFR Călători a anunţat că persoanelor care doresc să renunţe la călătorie li se va restitui, la cerere, contravaloarea biletelor.

Ora 10.47- Potrivit sindicaliştilor, citaţi de news.ro, mecanicii de locomotivă ar putea intra în grevă mâine.

Ora 10.41-  Circulaţia a două trenuri de călători a fost afectată miercuri de greva spontană a lucrătorilor din CFR, au declarat, pentru AGERPRES, surse din Gara Botoşani.

Potrivit acestora, un tren regio Botoşani - Suceava, care ar fi trebuit să plece din Staţia CFR Botoşani la ora 8.44 cu destinaţia Suceava a rămas staţionat din cauza protestului impiegatului de mişcare din Staţia CFR Leorda.

Din acelaşi motiv, trenul regio Suceava - Botoşani, care ar fi trebuit să sosească la Botoşani la 9.30 nu a ajuns la destinaţie.

Aceleaşi surse susţin că foarte probabil nici trenul inter-regio Botoşani - Bucureşti nu va pleca din Staţia Botoşani la ora 11.19, conform programului de circulaţie. 

Ora 10.28- 39 de trenuri de călători sunt staţionate  în Regionala CFR Braşov. Zeci de persoane, aflate în gară, nu aveau informaţii clare în legătură cu reluarea circulaţiei feroviare.

Ora 9.49 - Conform unor surse oficiale, pe raza judeţului Hunedoara, sunt blocate 11 garnituri, trenuri de marfă sau de persoane. Cinci trenuri sunt oprite şi pe raza judeţului Prahova.

Potrivit unui impiegat de mişcare din gara Simeria(Hunedoara), participant la protest, în această staţie se află două trenuri de călători, Curtici-Bucureşti şi Simeria-Săvârşin, precum şi trei trenuri de marfă. Din gara Deva nu a plecat trenul accelerat spre Bucureşti, iar în staţia Subcetate se află trenul Constanţa-Bucureşti. 

Cinci trenuri sunt oprite, miercuri dimineaţă, în staţii de pe raza judeţului Prahova , fiind vorba despre garnituri Regio şi Interregio.

Potrivit reprezentanţilor CFR, două trenuri staţionează la Inoteşti şi câte unul la Cricov, Mizil şi Ploieşti Sud.

UPDATE ora 9.03: Trei trenuri, dintre care unul internaţional, sunt oprite în staţii din Harghita, în urma grevei spontane. Angajaţii au venit la serviciu, au semnat condica, dar refuză să lucreze, din cauza faptului că nu există un contract colectiv de muncă, iar inechităţile din grila de salarizare sunt foarte mari. 

------------------------

Grevă spontană în gări, în această dimineață. O parte dintre angajaţii din CFR au declanşat un protest spontan, acţiune care afectează grav traficul de circulaţie al trenurilor. Angajații sunt nemulțumiți de salarizare și de faptul că nu a fost reînnoit contractul colectiv de muncă, a declarat la Antena 3 Viorel Istrate, de la Federația Mișcare-Comercial.

Potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR" SA, călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

"Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale  pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

Compania Natională de Căi Ferate "CFR" SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00", se mai arată în comunicat.

De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » UPDATE: GREVA angajaţilor CFR a ÎNCETAT pe regionalele Craiova,Cluj,Galaţi şi Iaşi. Protestele CONTINUĂ în Bucureşti, Braşov şi Timişoara