Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila, după al 18-lea deces din cauza gripei: Nu se poate vorbi despre o epidemie la nivel național

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă la nivel național.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă la nivel național, deși în această iarnă au murit 18 persoane din cauza gripei, ultimul deces fiind confirmat chiar azi.

"Nu putem vorbi de o epidemie de gripă la nivel national. Putem vorbi de o intesnificare a gripei in anumite zone din țară. Față de anul trecut, valorile sunt ceva mai mari in această săptămână. Acum sunt in limitele așteptate pentru această perioadă a anului, depinde cum va evalua in zilele urmatoare, dar, repet, măsurile de prevenire trebuie luate de fiecare autoritate din județe", a declarat Rafila.

Referitor la simptomele la care trebuie să fie atentă populația, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat: "Gripa este o viroză respiratorie care evolueaza agresiv. Mai grav in cazul celor care au boli cardiace, pulmonare. Boala debutează cu febră, dureri musculare, complicațiile generate de gripă sunt de multe ori foarte grave".

Al optsprezecelea deces provocat de gripă

Al optsprezecelea deces provocat de gripă a fost confirmat în Galaţi, la o femeie în vârstă de 60 de ani, a anunţat astăzi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Conform CNSCBT, este vorba despre o femeie în vârstă de 60 de ani, din municipiul Galaţi, confirmată cu virus gripal tip B, "având condiţii medicale preexistente şi nevaccinată antigripal.

CNSCBT precizează că în săptămâna 29 ianuarie - 4 februarie la nivel naţional s-au înregistrat 543 de cazuri de gripă, comparativ cu 252 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă, IACRS şi pneumonii) a fost de 108.240, cu 12,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a anului 2017 (96.424) şi cu 23,7% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (87492).

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că în acest moment nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă, fiind "doar o circulaţie mai intensă a virusului gripal", care se va prelungi până în luna aprilie şi trebuie luate măsuri de siguranţă.

Ea a precizat că medicii de familie au în stoc 135.884 de doze de vaccin antigripal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Alexandru Rafila, după al 18-lea deces din cauza gripei: Nu se poate vorbi despre o epidemie la nivel național