Video Gropi de gunoaie ilegale, dar cu acordul autorităţilor. Edilul din Suceava a găsit soluţia: ascunderea deşeurilor sub tone de pământ
România este ţara gropilor de gunoi ilegale. Multe dintre ele cu acordul autorităţilor locale. Vă dăm azi două exemple. Primul, din Teleorman, acolo unde se aruncă deşeuri chiar cu maşinile primăriei. Al doilea, din Suceava. Aici edilul a găsit soluţia pisicii: ascunde gunoaiele sub tone de pământ.
O porţiune de teren aflată la o aruncătură de băţ de oraşul Alexandria a devenit un adevărat focar de infecţie. Zeci de transporturi cu deşeuri sosesc zilnic aici. Ultimul, adus chiar cu un utilaj de la primărie.
Reporter: Nu vă mai porneşte tractorul? Ne spuneţi şi nouă ce aţi făcut aici? Aţi deversat gunoaie sau?
Angajat: Ce gunoaie, şefu'?
Imaginile arată însă cu totul altceva. Chiar înainte ca tractorul să i se strice în mijlocul câmpului, omul a golit o remorcă întreagă de deşeuri vegetale. Totul se desfăşoară, spun localnicii, cu acordul edilului, care a fost amendat recent de Garda de Mediu, la sesizarea consilierilor locali. Am încercat să stăm de vorbă cu oficialul pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns la telefon. O situaţie similară întâlnim şi în partea opusă a ţării, la Suceava.
- Dezastru ecologic în Suceava. Un munte de gunoi acoperit cu pâmânt chiar pe malul Siretului
- Criza gunoiului din Sectorul 1 continuă. Protocolul semnat de Primărie şi Romprest nu prevede ore de curăţenie...
- Un băieţel de 10 ani a murit după ce a fost îngropat de viu în nisip, în timp ce săpa o groapă pe plajă, în...
Tone de gunoaie menajere şi resturi din materiale de construcţii sunt îngropate pe malul Siretului
Primarului i s-a solicitat în repetate rânduri să rezolve problema gropii de gunoi care s-a format la marginea satului, dar singura soluţie găsită a fost să ascundă gunoiul sub preş. Mai multe excavatoare iau pământ din apropiere şi acoperă cu el muntele de deşeuri. La apariţia echipei Observator, muncitorii opresc utilajele şi părăsesc în grabă zona. Nu toţi sunt însă la fel de rapizi. Întrebat ce face, singurul rămas înghite în sec.
Am mers la primărire să cerem lămuriri. Aici l-am găsit pe viceprimar, care neagă existenţa deşeurilor şi spune că i-a angajat pentru a face curăţenie.
Matei Apetrei, viceprimar Verești: Nu-i gunoi, domne! Unde? Arată-mi gunoi acolo!
Reporter: Dar vi l-am arătat la mine pe telefon.
Matei Apetrei, viceprimar Verești: Lasă, doamnă. Eu ştiu de unde ai scociorât dumneata gunoiul ăla, de unde putea să fie.
În final echipa Observator este dată afară din birou pe motiv că nu mai este nimic de comunicat.
Viceprimar: Gata socoteala. Am încheiat
Nu este prima dată când Primăria intră în atenţia autorităţilor de Mediu pentru modul în care a gestionat situaţia deşeurilor.
Iulian Antohi, inspector Garda de Mediu Suceava: În cursul anului 2021 au fost aplicate trei sancţiuni în sarcina unităţii administrativ teritoriale în cauză, în cuantum total de 45 de mii de lei.
Însă nimeni nu poate face mai mult. Totul depinde de Primărie.
Iulian Cimpoieșu, prefectul județului Suceava: Alt mecanism în afară de amendă nu avem. Deci pot să-i dau zilnic câte o amendă.
Dacă gunoiul nu va fi strâns în termen de două săptămâni, primăria din Corocăieşti va fi amendată din nou.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰