Antena Meniu Search
x

Video Grota plină de istorie a României, devenită muzeu. Cum au fost ascunse acolo 200 de tone de aur prin operaţiunea Neptun

O pagină de istorie a României, mai puţin cunoscută, e încă păstrată vie în Gorj. O grotă de lângă Mânăstirea Tismana care a fost ascunzătoare pentru tezaurul ţării, în Al Doilea Război Mondial, a devenit de câţiva ani, muzeu. În operaţiunea strict secretă, cu numele de cod Neptun, au fost ascunse atunci în peşteră aproape două sute de tone de aur în lingouri şi monede. 

de Redactia Observator

la 09.03.2024, 11:53

Vezi și

Unicul Muzeu al Aurului din Europa se află în judeţul Gorj, în apropiere de Mănăstirea Tismana! Acolo puteţi afla povestea salvării tezaurului României, în Al Doilea Război Mondial. 

"După experienţa din Primul Război Mondial, când tezaurul a ajuns la Moscova şi n-a mai fost restituit, în al Doilea Război Mondial, autorităţile au căutat o variantă mai sigură. Aşa a devenit această grotă ascunzătoarea perfectă pentru aproape 200 de tone de aur", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator.

Alexandru Roibu, reprezentant BNR: La Moscova, a fost evacuat tezaurul de aur al ţării noastre, 91 de tone de aur, împreună cu obiecte de cult, de artă adunate din muzee şi din mănăstiri. Acel tezaur fiind expediat acolo nu a fost recuperat nici până în ziua de azi.

Şi în Al Doilea Război Mondial, s-a căutat iniţial adăpostirea aurului tot în străinătate. Atunci Turcia şi Elveţia ne-au refuzat.

Alexandru Roibu, reprezentant BNR: Elveţia nu a riscat nici transport, nici depozitare din cauza conflictului de pe continent, ele fiind neutre la acea vreme.

Apoi privirile s-au întors spre posibile ascunzători din ţara noastră. Au fost analizate tuneluri, galerii de mine până când în cele din urmă s-a ajuns la Tismana, în Gorj.

Alexandru Roibu, reprezentant BNR: Cu doi ani înainte de a fi adus tezaurul la mânăstire, aripa dreapta suferise un incendiu. Stareţul de atunci trimite o scrisoare către guvernatorul Băncii Naţionale în care îl roagă să ajute la refacerea acestui edificiu.

Iar acea scrisoare devine paravanul sub care a fost plănuită operaţiunea strict secretă de mutare a aurului la Tismana. Operaţiunea s-a numit Neptun. Aurul a fost încărcat în dube. Timp de 15 zile, au fost făcute 75 de transporturi. Câte 5 pe zi, pe rute ocolitoare şi tezaurul a ajuns în siguranţă la mânăstire. Toţi călugării din lăcaşul de cult au păstrat secretul şi au păzit bogăţia.  

"Pentru că acest loc să nu ridice nicio suspiciune, acest tunel a fost cimentat, iar stânca de deasupra a fost dinamitată pentru a se camufla întreaga intrare", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator..

Timp de aproape trei ani, aurul a rămas aici. Când pericolul a trecut, casetele cu aur s-au întors în capitală. În vagoane, pe calea ferată de această dată. Dar drumul nu a fost lipsit de peripeţii.

Alexandru Roibu, reprezentant BNR: O iarnă foarte grea. S-au răsturnat câteva casete în râul Bistriţa, au fost recuperate până la ultima monedă.

Muzeul Aurului de la Tismana poate fi vizitat de marţi până duminică. Intrarea este gratuită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Grota plină de istorie a României, devenită muzeu. Cum au fost ascunse acolo 200 de tone de aur prin operaţiunea Neptun