Video Guvernul a făcut plângeri penale pentru videoclipurile care anunţau demolarea barajelor. Le-a trimis procurorilor şi linkurile cu mesajele false
Plângere penală, la DIICOT, pentru fake news. Miniştrii Energiei şi Mediului, Sebastian Burduja şi Mircea Fechet au depus sesizări penale, la Parchetul Antimafia, după ce în mediul online au fost rostogolite informaţii false despre demolarea unor baraje hidroenergetice în România.
Mesajul fals s-a rostolit cu efect de bulgăre în online, iar de la el a pornit plângerea penală depusă la DIICOT.
Într-un alt video se sugereaza că în România s-ar putea ajunge la tragedia din Valencia dacă sunt dărâmate baraje.
Plângeri la DIICOT pentru răspândirea de fake news
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au reclamat toate aceste ştiri false. Potrivit surselor Observator, în sesizarea penală au fost incluse mai multe linkuri.
- Reacţia lui Michael, un american de 68 de ani care învaţă să schieze în Poiana Braşov: "Este grozav"
- Mai mulţi băimăreni şi-au amenajat un buncăr la subsolul blocului. Reacţia primarului
- Pe Semmeringul bănățean, cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei, se va circula doar în...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 19 ianuarie 2025. Numerele câştigătoare la loto azi
- A murit nevinovat, după ce a oprit ca să acorde prioritate unui TIR. Un alt șofer l-a lovit din spate,...
"Am făcut două plângeri la DIICOT pentru răspândirea de informaţii false. Când răspândeşti informaţii false care aduc atingere la adresa securităţii naţionale este o problemă", spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Am depus plângere penală la DIICOT alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, împotriva celor care răspândesc fake news legate de aşa-zisa demolare a barajelor din Româia. E o manipulare grosolană, care nu are alt scop decât acela de a crea confuzie, panică şi de a-i dezbina pe români", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
În realitate, potrivit Ministerului Mediului, prin ordinul lansat în dezbatere publică în decembrie 2024, ar fi vorba exclusiv despre gestionarea barajelor ieşite din uz sau abandonate fără să pună în pericol barajele hidroenergetice sau alte proiecte strategice din România.
"Ele sunt abandonate, în măsura în care ele nu mai sunt folosite la nimic, în măsura în care un anumit operator economic şi-a încetat activitatea, ele trebuie gestionate corespunzător pentru a pune oamenii, în primul rând, în siguranţă", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Potrivit codului penal, răspândirea de informaţii false care pun în pericol securitatea naţională se pedepseşte cu închisoare de până la cinci ani.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰