Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Haita de lupi, reintrodusă după 50 de ani într-un Parc Naţional. Vor trebui să anihileze fiara supranumită "distrugătorul universal", care s-a înmulţit necontrolat

Se întorc lupii în Parcul Naţional Munţii Măciunului. Sătui de şacalii care s-au înmulţit necontrolat şi care provoacă distrugeri peste distrugeri, administraţia parcului a decis că e cazul să aducă întăriri. Aşa că o haită de lupi va fi capturată şi relocată în Munţii Măcinului. Animalele vor fi monitorizate timp de doi ani şi administraţia le promite despăgubiri localnicilor, dacă lupii dau iama în oile lor.

de Redactia Observator

la 22.11.2022 , 19:41

Lupii se întorc în Munţii Măcinului după 50 de ani. O haită va fi capturată din zona Vrancei şi adusă în Parcul Naţional Munţii Măcinului, Rezervaţie a Biosferei încă din 1998.

Viorel Roşca, director general rezervaţie: O femelă alfa care va selecta masculul alfa, aducând patru, cinci, ideal ar fi şase exemplare, se va porni cu acest nucleu. Sunt sigur că va găsi aici lupul un paradis şi sigur nu va pleca

Haita va trece printr-o scurtă perioadă de aclimatizare cu noua zonă, într-un ţarc, apoi va fi eliberată. Animalele vor fi monitorizate doi ani.

Vezi și

Viorel Roşca, director general rezervaţie: Se va reuşi să se revină la un echilibru în ceea ce priveşte componenta faunistică şi la o ţinere în frâu a şacalului, canis aureus, care a venit din zona bulgariei, care negăsind niciun competitor s-a dezvoltat şi aduce prejudicii.

Pe acelaşi subiect

Şacalul, un "distrugător universal"

Scopul nu este de a elimina cu totul şacalul, ci să-i fie inhibat instinctul de a se reproduce, astfel încât lupul să deţină controlul. Şacalul, poreclit "distrugătorul universal", ucide aproape tot ce întâlneşte în cale. Iar dacă nu găseşte pradă, mănâncă ce găseşte în gospodăriile oamenilor, cum ar fi porumb. A evoluat spectaculos la noi: de la 1.600 de exemplare în 2007 la 16 mii în 2020. Singurul său duşman natural este lupul. Prin comparaţie, populaţia de lupi e până în 2900.

Cristian Remus Papp, activist WWF, specialist în carnivore: Lupul tolerează mai bine prezenţa şacalului pe timp de vară, pe când iarna nu se întâmplă la fel din cauza faptului că resursa trofică este mult mai limitată.

Localnicii, nevoiţi să se acomodeze cu noii localnici

În jur de 37 de mii de oameni locuiesc în cele şase localităţi de lângă parc. Şi ei vor fi nevoiţi să se acomodeze cu noii localnici.

Cristian Remus Papp, activist WWF, specialist în carnivore: Ar trebui gândit foarte bine şi un plan de prevenire al conflictelor cu lupul şi aici sigur că am recomanda utilizarea gardurilor electrice, a câinilor specializaţi la stână

Reprezentanţii parcului sunt că sunt pregătiţi şi să îi despăgubească pe oameni în cazul în care lupii provoacă distrugeri. Iar, ca să se asigure că lupii vor avea ce vâna şi nu vor fi tentaţi de oile localnicilor, vor fi introduse şi exemplare de cerb carpatin şi lopătar.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Haita de lupi, reintrodusă după 50 de ani într-un Parc Naţional. Vor trebui să anihileze fiara supranumită "distrugătorul universal", care s-a înmulţit necontrolat