Antena Meniu Search
x

Video Haosul plafonării ajunge și în sănătate. Bolnavii dependenți de aparate puși pe drumuri pentru a beneficia de subvenție

Haosul cu legea facturilor.... continuă! Bolnavii dependenţi de aparate medicale sunt puşi pe drumuri pentru a beneficia de preţ plafonat la curent. Oamenii ar putea pierde subvenţia dacă nu depun şi scrisoare de la medicul specialist. Până acum, era nevoie doar de declaraţie şi de cerere. Sunt probleme şi pentru bolnavii care NU au contractul pe numele lor. 

de Redactia Observator

la 05.01.2023, 20:53

Vezi și

Pe Mihai Leahu l-am găsit pe patul de spital. Are 62 de ani, iar bronşita cronică de care suferă de 4 ani s-a agravat. Acasă are două aparate care il ajuta să trăiască.

Mihai Leahu, pacient: "Mare, 1.000 de lei. La preţ plafonat, înca nu am beneficiat, abia am depus și am primit un răspuns evaziv."

Evaziv şi neclar cum e şi legea. Şi Nicolae Tudor ar avea nevoie de preţ plafonat ca de aer. Foloseşte un aparat de oxigen de mai bine de 2 ani, iar facturile lunare sunt uriaşe. Procedura l-a băgat complet în ceaţă. 

Nicolae Tudor, pacient: "Trebuie să mergem întâi, dar cred că este contractul de la aparat cu cine am şi prescripţia de la medic. Asta cred. Până nu ajung eu acolo. Am plătit vreo 15 milioane, am plătit şi 9 milioane. Înainte plăteam 120-150 de lei." 

Pe acelaşi subiect

Cine vrea facturi mai mici, va avea noi bătăi de cap

Cristian Oancea, managerul Spitalului "Victor Babeș" Timișoara: "În primul rând, pacienții care necesită oxigenoterapie de lungă durată, acest hold cum îi spunem noi, Trebuie să aibă recomandarea de la medicul specialist, în care este notat tipul de aparat şi debitul de oxigen pe care trebuie să îl aibă şi o adeverință din partea medicului, semnată de conducerea spitalului."

Cum vor fi verificate actele de furnizorii de energie electrică, rămâne un mister. 

Laurenţiu Urluescu, expert energie: "Având în vedere că există această declaraţie pe proprie răspundere a persoanei, furnizorul nu verifică şi nici nu vrea să verifice acest lucru." 

În plus, dacă cel care are nevoie de plafonare nu e titular de contract, va avea alte obstacole. 

Gabriel Ioan, pacient: "Consumă destul de mult. Din păcate, pentru noi care şi aşa suntem cum suntem, e cam greu. Pe mine nu mă ajută. Îi ajută doar pe cei care au locuinţe proprii. M-am interesat şi mi s-a spus că nu." 

Adrian Vintilă, expert în energie: "Poate beneficia de preţ plafonat dacă titularul locului de consum depune cerere la furnizor şi actele doveditoare că la locul de consum se află o persoană dependentă de echipamente medicale." 

Nici ANRE, nici Ministerul Energiei nu au vrut să comenteze situaţia. Pe lângă persoanele dependente de aparate medicale, de 68 de bani pe kilowat mai beneficiază şi familiile monoparentale sau cele care au cel puțin 3 copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Haosul plafonării ajunge și în sănătate. Bolnavii dependenți de aparate puși pe drumuri pentru a beneficia de subvenție