Meniu
Search
x

Peste 3 mii de oameni au alergat la Happy Run, cursa învingătoarelor în lupta cu cancerul

Peste trei mii de oameni au alergat sâmbătă la cursa Happy Run, umăr la umăr cu supravieţuitoarele care au învins cancerul de sân.

la 10.06.2018, 00:07
Vezi și

Peste trei mii de oameni au alergat sâmbătă la cursa Happy Run, umăr la umăr cu supravieţuitoarele care au învins cancerul de sân.

A fost un start pentru o nouă viaţă, aşa cum a fost şi pentru Geta Popescu. La 42 de ani, la un control de rutină, a aflat că are cancer la sân.

"Se împlinesc 4 ani de când m-am operat, sunt de-o vârstă cu Happy Run pentru că atunci am primit o a doua şansă", spune Geta Popescu.

A fost o a doua şansă, dar şi sprijin din partea Fundaţiei Renaşterea - care a adunat sâmbătă trei mii de oameni, la crosul supravieţuitoarelor, din parcul Herăstrău. Cu toţii au vrut să le îndemne astfel pe femei să meargă la controale anuale. 

Mihaela Geoană, preşedinte fondator Fundatia Renașterea: "În timp ce în România, rata de supravieţuire e de 64% din cancer de sân, în alte ţări, cum e Belgia, de exemplu, e de 84%. Şi această diferenţă o face numai faptul că noi descoperim prea târziu boala. În America, se trăieşte peste 90%."

Mihaela Geoană şi Cristiana Copos au pornit această fundaţie în urmă cu 17 ani, iar de atunci merg în mediul rural, unde testează femeile în unităţi mobile. Au două centre medicale cu preţuri foarte mici, dar fac şi campanii prin care schimbă legislaţia în favoarea pacientelor. 

Cristiana Copos, vicepreşedinte fondator Fundaţia Renaşterea: "Am avut două prietene cu care am stat împreună tot timpul, care s-au îmbolnăvit la interval de 6 luni, una a fost tratată în România, una fost tratată la Viena şi am văzut care erau diferenţele între România şi Austria. Am zis să încercăm să aducem experienţa bună de acolo şi lucrurile noi cât mai repede la noi în ţară."

Cristiana Copos a înmânat personal medalii celor care au venit să alerge şi să susţină această cauză, dar şi învingătoarelor din lupta cu boala. 

Cristiana Copos, vicepreşedinte fondator Fundaţia Renaşterea: "Happy Run este sărbătorirea învingătoarelor. Ele trebuie să ştie că cineva are grijă de ele chiar şi în momentele grele din viaţă, iar noi suntem aici pentru asta."

Liceul Jean Monnet din București a avut cea mai numeroasă echipă. Un grup impresionant de elevi a venit să facă sport.

"Am fost peste 250 de persoane şi sperăm să fie al treilea an consecutiv pentru care câştigăm titlul de cea mai numeroasă echipă!", spune o elevă.

Şi, cum o faptă bună nu are limită de vârstă, în cursă s-a înscris şi Thea, fetiţa colegului nostru, Daniel Osmanovici.

”Am alergat un kilometru, a fost foarte frumos, mi-a plăcut cursa!”, a spus Thea.

Anul trecut, cursa Happy Run a avut loc pe 10 iunie, tot în Herăstrău.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Peste 3 mii de oameni au alergat la Happy Run, cursa învingătoarelor în lupta cu cancerul