Antena Meniu Search
x

Horea Uioreanu, condamnat la 6 ani de închisoare, a ajuns la Gherla. Ioan Bene, cel care i-a dat mita, e dat în urmărire

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a ajuns la Penitenciarul de Maxima Siguranţă Gherla.

Horia Uioreanu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a ajuns la Penitenciarul de Maxima Siguranţă Gherla, după ce poliţiştii au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de judecători pe numele acestuia.

La Gherla a ajuns și Vasile Pogăcean, condamnat în același dosar, însă Ioan Bene, condamnat și el la închisoare., a fost dat în urmărire. 

”Pe numele a doi bărbaţi din municipiul Cluj-Napoca, respectiv comuna Iclod, judeţul Cluj, au fost emise mandate de executare a unor pedeapse de 6 ani şi 4 luni închisoare (Horea Uioreanu – n.r.) pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, tentativă de complicitate la infracţiunea de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv trei ani închisoare pentru dare de mită (Vasile Pogăcean – n.r.)”, au anunţat reprezentanţii Biroului de presă al Poliţiei Judeţene Cluj.

Potrivit acestora, poliţiştii fac cercetări pentru a-l găsi pe Ioan Bene, acesta fiind dat în urmărire. 

6 ani şi 4 luni închisoare pentru Horea Uioreanu

Judecătorii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat definitiv, miercuri, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, la şase ani şi patru luni de închisoare, în dosarul în care DNA îl acuza de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani, în legătură cu anumite contracte derulate cu fonduri publice.

Reprezentanţii Biroului de presă al Curţii de Apel Cluj au declarat pentru News.ro că judecătorii s-au pronunţat asupra recursului înaintat de apărătorii lui Horea Uioreanu, condamnat iniţial de Tribunalul Cluj la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Conform surselor citate, una dintre acuzaţiile DNA, cea de complicitate la spălare de bani, a fost schimbată în tentativă de spălare de bani.

Uioreanu a mai fost condamnat pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar sentinţa de şase ani şi patru luni de închisoare cu executare este definitivă.

Trei ani şi opt luni de închisoare penntru Ioan Bene

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi omul de afaceri Ioan Bene (trei ani şi opt luni de închisoare) şi omul de afaceri Vasile Pogăcean (3 ani de închisoare).

Totodată, fostul consilier judeţean Ioan Petran (PNL) a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Gabriel Davidescu, reprezentant al unei firme, a primit o condamnare de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul DNA a fost deschis în 2014, iar Uioreanu a fost reţinut în 28 mai 2014, ulterior fiind arestat preventiv. El a fost eliberat şi pus sub control judiciar în martie 2015.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că fostul preşedinte al CJ Cluj a pretins şi primit de la omul de afaceri Vasile Pogăcean 693.224 lei, în câteva tranşe. Pentru aceşti bani, el trebuia să ”direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finanţare reglementate de OUG nr. 28/2013 către unităţi administrativ teritorial din judeţul Cluj, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, deţinută de inculpatul Pogăcean Vasile”.

Totodată, Uioreanu a fost acuzat că a pretins şi de la Ioan Bene suma totală de 300.000 lei, primind în şapte tranşe 278.000 lei. Şeful CJ Cluj trebuia să aloce bani publici ”în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Ioan Bene”.

Uioreanu a fost acuzat că a favorizat în acest mod şi alte firme, iar într-un caz i-a fost complice consilierul judeţean Ioan Petran. Ar fi pretins mită 15 la sută din sumele bugetare alocate pentru contractele cu firmele implicate în diverse lucrări.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Horea Uioreanu, condamnat la 6 ani de închisoare, a ajuns la Gherla. Ioan Bene, cel care i-a dat mita, e dat în urmărire