Antena Meniu Search
x

Video Horia Colibăşanu, noi detalii despre expediţia din Himalaya întreruptă de o avalanşă

Alpinistul Horia Colibăşanu şi cei doi camarazi de drum, un român şi un slovac, au decis să oprească expediţia din Himalaya. Cei trei voiau să deschidă o nouă rută montană, dar au fost opriţi de o avalanșă, la aproape 7 mii de metri altitudine. Au reuşit să se salveze, însă au considerat că este prea periculos să mai continuie traseul.

de Redactia Observator

la 13.05.2021, 08:12

Vezi și
  • Horia Colibasanu şi alţi doi alpinişti au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Himalaya.

Horia, Marius şi Peter sunt trei alpinişti cu ani de expediţii la activ. Doi români şi un slovac care voiau să deschidă o rută nouă în Munţii Himalaya. O avalanşă le-a stricat însă planurile.

Horia Colibăşanu, alpinist: În Himalaya, nu poţi să prevezi totul. Sunt nişte munţi în care se presupune că pleci într-o aventură. Nu ştii cum se sfârşeşte. 

Ajuneseră la aproape şapte mii de metri altitudine când au fost înghiţiţi de zăpadă, cu tot cu cort. 

Horia Colibăşanu, alpinist: Prima dată, a început să ne împingă cortul, a venit zăpadă în lateral. Deci, nu am mai văzut avalanşă care să facă stânga. A căzut pe cort, ne-a presat, pur şi simplu. Ne-a strivit înăuntru. Eu am fost sub un metru de zăpadă, care te apasă cu, probabil, peste o sută de kilograme.

Pe acelaşi subiect

Horia Colibăşanu şi alţi doi alpinişti intenţionau să ajungă la peste 8.000 de metri altitudine

Doar stăpânirea de sine l-a ajutat pe Horia să găsească rapid soluţii de salvare. A tăiat cortul cu un briceag şi a reuşit să iasă la suprafaţă. Apoi şi-a scos şi camarazii din zăpadă, dar şi echipamentul. Pentru că era întuneric, împreună au decis să înnopteze în zonă.

Horia Colibăşanu, alpinist: Am săpat o grotă în zăpadă, în care am stat ghemuit aşa, fiecare pe un metru. Iar dimineaţă am renunţat la această ascensiune şi am pornit înapoi spre tabăra de bază.

În tabără au ajuns cu bine. Acolo au analizat riscurile la care s-ar fi expus dacă ar fi continuat expediţia. Într-un final, au decis să renunţe şi să se întoarcă acasă. Cei trei alpinişti voiau să ajungă la peste opt mii de metri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Horia Colibăşanu, noi detalii despre expediţia din Himalaya întreruptă de o avalanşă