Antena Meniu Search
x

Video Hotelierii dezvăluie ce servicii oferă evreilor utraortodocşi veniţi la Sighetu Marmaţiei. "Li se aprinde lumina, trebuie să deschidă uşa"

Sute de evrei ultraortodocşi au venit să se roage la sinagoga din Sighetu-Marmaţiei timp de patru zile. Sunt invitaţii marelui rabin al comunității Satmar din New York, Aaron Teitelbaum, care comemorează în aceste zile 120 de ani de la moartea stră-străbunicului său. Toate hotelurile din oraş sunt pline, iar autoriţăţile se laudă cu încasări-record,  aproape 200 de mii de dolari.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 17.02.2023, 20:43

Vezi și

Îmbrăcaţi în alb-negru, cu tunsori specifice şi pălării cu boruri mari în jur de 300 de evrei ultrareligioşi din comunitatea hasidică au ajuns seara trecută în România. Au aterizat pe aeroportul din Baia Mare. 

 "Li se aprinde lumina, trebuie să deschidă uşa"

În fruntea lor a fost şi marele rabin al comunităţii Satmar Wiliamsburg, din New York, Aaron Teitelbaum, care comemorează în aceste zile 120 de ani de la moartea stră-străbunicului său. Pentru a marca acest moment, marele rabin şi-a invitat o parte dintre membrii comunităţii, în Sighet, pentru a petrece câteva zile în locul de naştere a celei mai mari comunităţi de evrei conservatori.

Rabini: - Am venit ieri şi stau până luni. 

Pe acelaşi subiect

- Abia am terminat această clădire în urmă cu un an sau ceva de genul acesta şi ne-am întors cu rabinul şi cu sute şi sute de studenţi să-i învăţăm şi să ne rugăm alături de ei.  

După comemorare, tinerii evrei ultraortodocşi cu vârste între 13 şi 18 care urmează să se căsătorească anul acesta vor primi binecuvântarea marelui rabin, la Sighet. 

Teofil Ivanciuc, ghid cultural: Va fi o sesiune de sfaturi, de idei directoare transmise către tineri, ce trebuie să facă ca şi tineri căsătoriţi, ei fiind foarte foarte religioşi, ultra religioşi 

Aproape 700 de evrei vor fi timp de patru zile în Sighetu Marmaţiei. Iar toate unităţile de cazare sunt pline. Hotelierii trebuie să îndeplinească şi câteva cerinţe speciale. 

Narcisa Lauruc, director hotel: Avem alocate două persoane care să-i ajute să intre în camere că li se aprinde lumina, trebuie să deschidă uşa, ceea ce ţine de ritualul lor. Noi ne adaptăm şi suntem deschişi.  

Administratorii unităţilor de cazare fac profit cât în plin sezon, aproape 200 de mii de dolari. 

Ionel Pop administrator motel: E destul de slab şi ei ne ajută financiar foarte mult în perioada februarie. 

Evreii hasidici nu consumă nimic din meniul local. Apa şi alimentele au fost aduse din Tel Aviv. 

Teofil Ivanciuc, ghid cultural: Nimeni în România nu oferă mâncare kosher garantată pentru gruparea hasidă care este foarte strictă în ritualuri şi ca urmare mâncarea trebuie adusă din străinătate. 

Comunitatea hasidică a cumpărat recent un hotel situat în centrul municipiului Sighetu Marmaţiei care a costat aproximativ 2 milioane de euro. În aceste zile, va fi pusă şi piatra de temelie pentru construcţia unei unităţi de cazare cu o capacitate de 50 de locuri, situată în apropierea Sinagogii. 

Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmaţiei: În acest moment sunt la faza de documentaţie pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. Va fi cu circuit închis doar pentru comunitatea evreiască. 

Construcţia sinagogii şi a complexului hasidic ultra-ortodox din Sighet a durat patru ani, iar la sfârşitul anului 2021, aproape o mie de evrei din întreaga lume, au participat la inaugurare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Hotelierii dezvăluie ce servicii oferă evreilor utraortodocşi veniţi la Sighetu Marmaţiei. "Li se aprinde lumina, trebuie să deschidă uşa"