Antena Meniu Search
x

Video Iarna face legea la munte: temperaturile au scăzut până la -25 de grade. Meteorologul de serviciu a avut un musafir inedit: "Hai, deszăpezeşte dacă vrei mâncare"

După ninsoare, a venit gerul. La munte, viscolul a făcut ca temperaturile resimţite să ajungă şi la minus 25 de grade Celsius. Multe din traseele turistice au fost închise pentru că e risc maxim de avalanşă. De Crăciun, va continua să ningă la munte, dar în restul ţării se va încălzi.

de Redactia Observator

la 21.12.2021, 20:26

Vezi și

Aşa arăta la prânz vârful Omu. Pe Platoul Bucegilor, temperatura resimţită a coborât până la minus 25 de grade Celsius, iar vântul a suflat cu 100 - 120 km/h. Viscolul puternic a îmbrăcat staţia meteo şi cabana meteorologilor în dantelă albă. Pe jos, s-au format "dune" de zăpadă. În timpul nopţii, meteorologul de serviciu a avut şi un musafir. "Hai, deszăpezeşte dacă vrei mâncare. Dă-i, tot geamul!", a glumit acesta cu o vulpe venită în vizită.

Şi în Făgăraş, cabana salvamontiştilor de la cota 2000 a fost baricadată de troiene. Peisajul pare desprins din basm, dar meteorologii atrag atenţia că riscul de avalanşă este 4 din 5 în Făgăraş şi în Bucegi. Pe creste şi pe pantele înclinate, straturile depuse în perioade diferite sunt instabile şi pot pleca uşor la vale. Alunecarea poate fi favorizată inclusiv de vântul puternic. Din cauza riscului, toate traseele montane din Masivul Bucegi şi Masivul Leaota au fost închise până pe 24 decembrie. Cel mai gros strat de zăpadă este acum la Bâlea Lac, peste un metru şi jumătate. Anul trecut, pe vremea aceasta, abia măsura 50 cm.

Cum va fi vremea de Crăciun

De Crăciun, turiştii sunt aşteptaţi cu multă zăpadă la Rânca. Drumarii fac ture să cureţe şoseaua care leagă oraşul Novaci de staţiunea montană. Aveţi mare grijă, când plecaţi la drum! Şoferii care au trecut aseară prin Cavnic şi prin Pasul Prislop din Maramureş s-au orientat după urmele de roţi lăsate de maşinile care au trecut înainte.

La Zalău, în schimb, a fost o seară magică. A nins ca-n poveşti. Azi este solstiţiul de iarnă. Avem cea mai lungă noapte din an. De acum, timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară, ziua începe să crească treptat până va deveni egală cu noaptea. În weekendul Crăciunului va ninge tot la munte, în timp ce în Ardeal sunt condiţii mai degrabă de ploaie şi de lapoviţă. În restul ţării, vremea se va încălzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Iarna face legea la munte: temperaturile au scăzut până la -25 de grade. Meteorologul de serviciu a avut un musafir inedit: "Hai, deszăpezeşte dacă vrei mâncare"