Antena Meniu Search
x

Video Imagini de la examenele auto în care sufleorii plătiţi cu 200 euro şopteau răspunsurile candidaţilor

Anchetatorii au descoperit o reţea ilegală de permise după o reţetă nouă, la Braşov. Pentru candidaţii la proba scrisă în sală erau băgaţi sufleori. Totul, cu sprijinul instructorilor auto. Cei care nu voiau să răsfoiască nicio pagină din legislaţie plăteau între 2500 şi 5000 de euro. Totul a ieşit la iveală după ce proaspeţii şoferi, indivizi care de multe ori nici măcar nu ştiau să scrie ori să citească, au avut prea multe abateri, iar poliţiştii au intrat la bănuieli. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 16.06.2022, 19:26

Vezi și

De aproape zece ani, în Braşov, mai mulţi instructori auto îşi făcuseră o adevărată fabrică de permise. Infailibilă, până zilele trecute. Pentru cei care îşi doreau un carnet de şofer, dar nu voiau să obosească prea tare cu învăţatul, aplicau o reţetă sigură. Le mutau domicliul în Braşov, îi înscriau la şcoli auto din oraş şi, cel mai important, pregăteau mai mulţi sufleori. Instruiau temeinic oamenii şi îi băgau în sală cu candidaţii. În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se văd două femei care ajută doi bărbaţi. Sufleorii par că îşi completează propriile chestionare. În realitate, trag cu ochiul la întrebările viitorilor şoferi şi îi ajută cu răspunsurile. 

Adrian Radu, procuror: Se aşezau în sală unii lângă alţii. (...) Sufleorii citeau de pe ecranul celuilalt întrebarea şi dădeau răspunsul corect pe panoul dumnealui, iar beneficiarul trăgea cu ochiul şi vedea acel răspuns şi îl bifa pe panoul dumnealui. (...) Sufleorul pica examenul pentru a putea să-l repete de cât mai multe ori.   

Sufleorii erau recompensaţi cu câte 200 de Euro

Instructorii auto primeau între 2500 şi 5000 de euro de la fiecare candidat. Din aceşti bani, cei responsabili cu învăţatul erau recompensaţi cu câte 200 de euro. 

Pe acelaşi subiect

Aproape 500 de permise s-ar fi obţinut în acest mod. Mulţi dintre candidaţi veneau din Galaţi. 

Claudiu loghin, reporter Observator: Anchetatorii au probat activitatea infracţională pentru opt sufleori de răspunsuri corecte. Şi spun că, fiecare dintre aceştia a facilitat promovarea examenului teroretic pentru între 10 şi 60 de candidaţi. 

Adrian Radu, procuror: Au venit inclusiv din Anglia cetăţeni români.

Doar că, odată văzuţi cu permisul în mână, proaspeţii şoferii nu prea au ştiut ce să facă. Ar fi avut abateri după abateri, iar asta ar fi dat de bănuit. 

Poliţiştii au destructurat reţeaua după 3 ani 

Aproape trei ani a durat până când poliţiştii au pus mâna pe reţea. După ce anchetatorii le-au călcat pragul, instructorii auto au tras obloanele.

Alina Şerban, asociat Şcoală Auto: Eu nu ştiu nimic!

Reporter: Asociatul dumneavostră a fost audiat?

Alina Şerban, asociat Şcoală Auto: Da!

Reporter: Ceva arhivă s-a ridicat!

Şase indivizi sunt acum anchetaţi sub control judiciar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Imagini de la examenele auto în care sufleorii plătiţi cu 200 euro şopteau răspunsurile candidaţilor