Antena Meniu Search
x

IMAGINI INEDITE din timpul Mineriadei! Iliescu, după ce a fost inculpat pentru crime împotriva umanităţii: "Care este problema?" (VIDEO)

Ieri, după inculparea fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, agenţia Reuters a publicat imagini inedite din perioada 11-15 iunie 1990, atunci când mii de mineri au venit în Capitală pentru a pune capăt demonstraţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii. Aproape o mie de oameni nevinovaţi au fost crunt bătuţi şi arestaţi.

Vezi și

Ieri, după inculparea fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, agenţia Reuters a publicat imagini inedite din perioada 11-15 iunie 1990, atunci când mii de mineri au venit în Capitală pentru a pune capăt demonstraţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii. Aproape o mie de oameni nevinovaţi au fost bătuţi crunt şi arestaţi.

Imaginile au fost filmate de televiziunea France5.

Legat de decizia procurorilor militari de a-l inculpa pentru infracţiuni contra umanităţii, în acest dosar, Ion Iliescu a declarat că nu are nimic să-şi reproşeze în legătură cu mineriada şi că va răspunde chemării în instanţă de câte ori va fi chemat.

”Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea ţării. Vor oamenii să..., probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu ştiu care este raţiunea redeschiderii discuţiei, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci şi şapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt. Eu nu am să-mi reproşez nimic din nicio perioadă”, a declarat Ion Iliescu, potrivit News.ro.

Pe acelaşi subiect

Ieri, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Potrivit probatoriului, în perioada 11 - 15 iunie 1990, "inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării".

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, "fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » IMAGINI INEDITE din timpul Mineriadei! Iliescu, după ce a fost inculpat pentru crime împotriva umanităţii: "Care este problema?" (VIDEO)