Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Da, Virginia, Moş Crăciun există!". Povestea celui mai citit editorial din toate timpurile

Editorialul scris de Francis Pharcellus Church, în New York Sun, în 21 septembrie 1897, este unul dintre cele mai celebre editoriale scrise vreodată, deţinând recordul pentru numărul de republicări şi de traduceri.

de Redactia Observator

la 24.12.2016 , 13:03

Editorialul scris de Francis Pharcellus Church, în New York Sun, în 21 septembrie 1897, este unul dintre cele mai celebre editoriale scrise vreodată, deţinând recordul pentru numărul de republicări şi de traduceri.

Textul scris în urmă cu peste un secol era dedicat unei fetiţe de 8 ani, care, aflând de la colegii ei de clasă că Moş Crăciun nu există, s-a hătărât să scrie redacţiei redacţiei ziarului The New York Sun, pentru a afla adevărul. 

„Dragă Editorule: am 8 ani. Unii dintre prietenii mei mai mici spun că nu există Moș Crăciun. Tata spune că dacă îl văd în The Sun există. Te rog, spune-mi adevărul, există Moș Crăciun? Virginia O'Hanlon”, spunea micuța în scrisoarea ei.

Articolul continuă după reclamă
Pe acelaşi subiect

Răspunsul lui Francis a fost publicat într-un editorial nesemnat, în ziua de 21 decembrie 1897.  Textul este la fel de emoţionant şi astăzi, după mai bine de o sută de ani:

„Virginia, prietenii tăi mici greșesc. Ei au fost afectați de scepticismul unei vârste sceptice. Ei nu cred nimic cu excepția a ceea ce vad. Ei cred că nimic nu poate exista din ceea ce nu este ușor de înțeles de mințile lor mici. Toate mințile, Virginia, fie că sunt ale oamenilor maturi sau ale copiilor, sunt mici. În acest mare univers al nostru, omul este o simplă insectă, o furnică, iar intelectul său este foarte mic, în comparație cu lumea fără margini, masurată prin inteligența capabilă de a înțelege și cunoaște întregul adevăr.

Da, Virginia, există un Moș Crăciun. El există la fel de sigur ca iubirea, generozitatea și devotamentul, și știi că ele abundă și dăruiesc vieții tale frumusețea și bucuria cea mai înaltă. Vai, trist cum ar fi lumea dacă nu ar exista Moș Crăciun. Ar fi la fel de tristă ca în cazul în care nu ar exista fetițe pe care le chemă Virginia. Nu ar exista nici o credință de copil atunci, nici poezie, nici o poveste de dragoste pentru a face suportabilă această existență. Noi ar trebui să nu avem nicio bucurie, cu excepția a ceea ce percepem. Lumina eternă cu care copilaria umple lumea ar fi stinsă.

Fără credința în Moș Crăciun, ai putea la fel de bine să nu crezi în zâne! Ai putea să-l rogi pe tata să angajeze oameni pentru a pândi toate coșurile în Ajunul Crăciunului pentru a-l prinde pe Moș Crăciun, dar chiar dacă aceștia nu l-ar vedea pe Moș Crăciun venind în jos, ce ar dovedi asta? Nimeni nu-l vede pe Moș Crăciun, dar asta nu este un semn că nu există. Lucrurile cele mai reale din lume sunt cele pe care nici copii, nici adulții nu le pot vedea. Ai văzut vreodată zâne dansând pe peluză? Bineînțeles că nu, dar asta nu e nici o dovada că ele nu sunt acolo. Nimeni nu poate concepe sau imagina toate minunile care sunt nevăzute și invizibilul din lume.

Puteți sfâșia o păpușă și vedea ce produce sunetul care vine din interior, dar există un val care acoperă lumea nevazută pe care nici cel mai puternic om, nici măcar puterile unite ale tuturor celor mai puternici oameni care au trăit vreodată, nu l-ar putea sfâșia. Numai credința, poezia, fantezia, iubirea, pot da la o parte cortina și vizualiza imaginile și frumusețea cerească și slava de dincolo. Este totul real? Ah, Virginia, în toată lumea asta nu este nimic altceva real și statornic.

Exista Moș Crăciun! Multumesc cerului! El trăiește, și va trăi pentru totdeauna. O mie de ani de acum, Virginia, ba, de zece ori zece mii de ani de acum, el va continua să aducă bucurii inimii copilăriei. Crăciun Fericit, Virginia!”, scria în 1897 Francis P. Church.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri externe » "Da, Virginia, Moş Crăciun există!". Povestea celui mai citit editorial din toate timpurile