Video Imagini virale pe Dunăre: delfinii au migrat din Marea Neagră pe braţul Sfântul Gheorghe. Posibilele explicaţii
Imagini inedite în apele Dunării. Mai mulţi delfini au fost filmaţi în timp ce fac spectacol pe brațul Sfântu Gheorghe. Specialiştii spun că delfinii au fost împinşi în apele fluviului fie de război, fie pentru a găsi mai uşor hrană.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Din Marea Neagrtă, delfinii au cucerit acum Dunărea. Au fost filmaţi în timp ce fac salturi pe fluviu. Imaginile postate pe Facebook au devenit imediat virale. În doar câteva ore, clipul a avut aproape 2.000 de distribuiri. "Extraordinar! Foarte frumos! Ia, uitaţi-l! Ia, uitaţi-l! Excepţional! Superb!", spune un martor.
Războiul ar putea fi un motiv pentru care delfinii migrează din apele mării
Prezenţa delfinilor în apele Dunării este inedită. "Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei", a declarat Adrian Filimon, cercetător științific INCDM. "De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e... A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte", a declarat Eduard Acsente, ghid de turism Sfântul Gheorghe.
Războiul ar putea fi un alt motiv pentru care delfinii migrează din apele mării. "Fie împinşi de război... Sau poate că este un grup de masculi, la această specie, masculii sunt foarte temerari în a exploata noi zone de hrănire", a declarat Adrian Bâlbâ, doctor în științe. În Australia, comportamentul atipic din mediul acvatic a dus la o tragedie. O adolescentă de 16 ani a murit după ce a fost atacată de rechin într un râu. Ar fi vorba de o specie extrem de agresivă - rechinul taur. Până acum însă astfel de incidente erau semnalate la marginea oceanelor şi nicidecum în ape dulci. În ultimii ani, studiile au arătat că rechinii taur s-au adaptat apelor din râuri, iar apariţia lor a fost raportată pe cinci continente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰