În Mehedinţi, castraveţii sunt aruncaţi cu tonele pentru că nimeni nu vrea să-i ia. Nici măcăr pe zero lei: "Nu credeam că prind aşa vremuri" - VIDEO
Situaţie incredibilă în Mehedinţi, acolo unde agricultorii şi producătorii locali au ajuns să îşi arunce recoltele pe câmpuri pentru că nimeni nu vrea să cumpere de la ei.
În Mehedinţi, oamenii îşi aruncă recoltele pe câmp din lipsă de cerere. Dănuț Moroiu este unul dintre zecile de agricultori care au solarii imense, dar nu reuşeşte să-şi vândă marfa. Chiar el a postat un clip pe contul său de Facebook în care arată cum aruncă tone de castraveţi pentru că pur şi simplu nu vrea nimeni să-i cumpere. Omul spune că a încercat să-i dea chiar pe degeaba, pe zero lei, dar nici aşa nimeni nu a fost interesat.
Oamenii spun că au fost în pieţe sau chiar au mers în satele şi comunele vecine pentru a vinde. Unii primari i-au izgonit când au aflat că vor să vândă kilogramul de castraveţi cu 20 de bani. Un sac de castraveţi costa doar 5 lei, însă nimeni nu a fost interesat. După ce a postat clipul pe Facebook, Dănuţ Moroiu a fost certat în comentarii că nu a donat castraveţii unui spital sau unei case de copii. El spune că astfel de instituţii apelează la firme de catering care aduc mâncarea gata pregătită şi ambalată şi că nu are timp nimeni să spele şi să cureţe castraveţii pentru a-i pune pe masa bolnavilor.
"Mulți dintre noi am muncit în străinătate și am strâns bani cu care am venit în țară ca să ne muncim pământurile și să facem recolte bune. Avem recolte de care suntem tare mândri, dar ce rost are dacă nu avem cui să vindem. Am mers prin comunele învecinate; în unele, primarii ne-au dat afară când au auzit că vrem să dăm cu 20 de bani kilogramul de castraveți. Am ajuns până la Târgu-Jiu, unde e o piață mare, dar nici aici nu am găsit cumpărători. Nu ne venea să credem că nu putem să ne vindem munca noastră nici cu 20 de bani. Dădeam sacul de castraveți cu 5 lei și nu îl voia nimeni. E mai scumpă o sticlă de suc sau una de bere. Nu am mai trăit așa vremuri niciodată. De asta am decis acum că nu ne mai rămâne decât să aruncăm producția pe câmp pentru că ne trebuie terenul eliberat.
- Producţie record de grâu, în România, ca urmare a ploilor. Preţurile însă nu scad, pentru că fermierii vor...
- Un fermier egiptean a făcut o descoperire de proporții biblice: O piatră gravată cu hieroglife de pe vremea unui...
- "Hrana regilor", cultivată în Mureş. Nu este o muncă uşoară, dar profitul poate fi uriaş
La cum am eu castraveții în solar, zilnic obțin o tonă de producție și așa aș putea să recoltez în fiecare zi timp de o lună. Păi unde să vând eu atâtea tone? De asta, și eu, și vecinii, am pus sacii cu castraveți în mașini și îi ducem pe câmp că altceva nu ne-a mai rămas de făcut. Știu că ne întreabă lumea de ce nu i-am donat la spitale sau la casele de copii, dar noi nu știm unde să ducem și, apoi, cine vrea, poate să vină să ia de la noi, că pe noi ne mai costă și motorina, și ieșim în pierdere și mai mare. Și mai e o chestie de reținut. Mâncarea pentru bolnavi vine la caserolă, de la firmele de catering, deci care spital credeți că se apucă să ia castraveții noștri să îi spele, să îi curețe și să îi pună pe masa pacientului? Niciunul, vă spun eu. La noi nu se gândește nimeni și de asta am ajuns aici", a declarat Dănuț Moroiu pentru gorjeanul.ro.
Un alt fermier local are acelaşi gen de discurs: "Ne-am dus cu duba plină la Târgu-Jiu și cu ea plină am venit de acolo pentru că nimeni nu a vrut să cumpere. Nu știu de ce nu mai vrea lumea castraveți nici gratis. Eu vă spun că i-am jumulit din solar pentru că îmi aduceau pierdere. Plante mari, de doi metri, pline de rod, le-am rupt și le-am aruncat cu totul ca să pot curăța terenul. Am plâns când am făcut treaba asta, dar nu am avut încotro. Dacă îi țineam, trebuia să plătesc 2-3 femei zilnic să mă ajute la cules, pe căldurile astea, insuportabile afară, dar apoi în solar, iar apoi eu, din lipsă de clienți, trebuia să mă duc cu remorca sau cu duba și să arunc marfa pe câmp. E normal ce se întâmplă? Eu nu cred și nu credeam că la anii mei, și am peste 60, o să ajung asemenea vremuri".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰