Antena Meniu Search
x

Video Producţie record de grâu, în România, ca urmare a ploilor. Preţurile însă nu scad, pentru că fermierii vor să îşi recupereze pierderile

Ploile de care unii dintre noi ne-am cam săturat sunt mană cerească pentru fermieri. În special pentru cei care cultivă grâu. Oamenii se aşteaptă la o producţie record în acest an. Şi dacă am sperat la preţuri mai mici la pâine pentru că e recolta bogată, ei, bine, rămânem cu speranţa. Preţul va creşte în continuare, pentru că fermierii vor să recupereze pierderile din vremea secetei.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 02.06.2021, 19:50

Vezi și
  • România e pe locul 4 în Uniunea Europeană la exportul de grâu. În acelaşi timp, importăm pâine
  • Românii consumă cea mai multă pâine din Uniunea Europeană, aproape o sută de kilograme pe an fiecare

Valentin Popa are 60 de hectare cu grâu. Dacă în 2020 a reuşit să scoată de pe fiecare hectar în jur de 500 de kilograme, anul acesta se aşteaptă la o producţie de 8 tone.  

Valentin Popa, fermier: Are undeva la 80-90 de cm inaltime. Un bob foarte bine dezvoltat, plin. Faţă de anul 2020, avem apă în sol mult mai multă. De 10 ori mai mult fata de 2020. 

Iar asta îi va aduce şi bani în plus. Undeva la 250.000 de euro. Fermierii din toată ţara speră că aşa vor recupera ce au pierdut în vreme de secetă. Comisia Europeană estimează, la nivel naţional, un randament de 4,3 tone de grâu la hectar, cu 1,1% peste media ultimilor cinci ani. 

Aurel Popescu, sindicat industrie morărit: Va fi cu cel putin 40-50% mai mult decat s-a realizat anul trecut, cand a fost seceta cumplita. Aceasta ploaie care a venit a ajutat f mult agricultura.

Pe acelaşi subiect

Preţurile la grâu sunt tot mai mari

Dar deşi producţia e mare, preţurile la grâu n-au scăzut. Dimpotrivă, sunt tot mai mari, mai ales că fermierii profită ca să-şi acopere pierderile din alţi ani. Tona de grâu a ajuns acum la 1.000 de lei, în condiţiile în care, în 2020, era 700 de lei. Şi cum jumătate din ceea ce producem în România pleacă spre export, preţul mare al grâului e dat şi de bursă. 

Valentin Popa, fermier: Am două contracte. Două firme din Austria si America. Şi tot graul va pleca catre export. 

România e pe locul 4 în Uniunea Europeană la exportul de grâu. În acelaşi timp, importăm pâine. Am ajuns să aducem produse de panificaţie care sunt de 13 ori mai scumpe pe tonă decât grâul. De altfel, în ultimii 10 ani, aducem în ţară de opt ori mai multă pâine. 

Aurel Popescu, sindicat industrie morărit: Toate aceste supermarketuri au parintii prin Germania, Austria, Olanda, Franta. Si normal ca ei o parte din produse si le aduc de acolo. 

Şi dacă ne-am aşteptat ca preţul pâinii să scadă odată cu recolta bună, ne-am înşelat. 

În continuare, românii consumă cea mai multă pâine din Uniunea Europeană, aproape o sută de kilograme pe an fiecare.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Producţie record de grâu, în România, ca urmare a ploilor. Preţurile însă nu scad, pentru că fermierii vor să îşi recupereze pierderile