Antena Meniu Search
x

Video ”Îi plăceau provocările. De asta s-a angajat aici”. Lacrimi pentru Cătălin Lateș, militarul mort în elicopterul prăbușit la Constanța

Elicopterul IAR-330 Puma, prăbușit la Gura Dobrogei, a răpit viețile a opt militari. Printre cei mai tineri dintre ei se numără și caporalul Lateș Cătălin, care și-a pierdut viața la doar 29 de ani, lăsând în urmă doi copii orfani de tată.

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 13:53

Vezi și

Apropiații lui Cătălin spun că tânărul, angajat al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, își iubea meseria și provocările care veneau odată cu ea.

”De asta s-a angajat aici. Făcea ce îi place. Îi plăcea aventura, îi plăceau provocările. A crescut împreună cu copiii mei aici. (...) Asta e riscul meseriei. Știa când s-a angajat ce urmează să facă”, povestește un apropiat de-al caporalului mort în accidentul aviatic.

Bărbatul, care a lucrat la rândul său în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, spune că nu se pune problema ca elicopterul să fi fost uzat.

”Eu am lucrat 35 de ani aici în bază, și la MIG-uri și la elicoptere. În 2019 am fost la o misiune externă în Mai cu 4 elicoptere de aici din bază și erau modernizate”, a spus el.

Pe acelaşi subiect

Un altar de flori și lumânări a fost amenajat de familie și prieteni în fața apartamentului în care caporalul locuia împreună cu familia sa.

Cum s-au prăbuşit avionul MiG 21 LanceR şi elicopterul plin cu salvatori în judeţul Constanţa

Opt militari au murit miercuri seară în cea mai stranie catastrofă aviatică din istoria României. Un avion MiG 21 Lancer s-a zdrobit de pământ în judeţul Constanţa, iar elicopterul plin cu salvatori trimis să-l caute s-a prăbuşit la 7 kilometri distanţă.

Catastrofa aviatică a avut loc lângă graniţa cu Ucraina. Avionul de luptă era în misiune de patrulare pe timp de noapte deasupra Dobrogei. A decolat la ora 19:50 de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. După 13 minute, a dispărut de pe radar, aproape de Cogealac. La 20:21, un elicopter IAR 330- Puma al Armatei, cu şapte salvatori, este trimis să-l caute, prin beznă şi ninsoare. Ora 20:44. Turnul de control a pierdut legătura cu aparatul de zbor.".

Elicopterul s-a prăbuşit la câteva sute de metri de Mănăstirea Sfântul Dionisie din Gura Dobrogei. Înainte, pilotul a raportat condiţii de vreme nefavorabilă şi a primit ordin să se întoarcă la bază.

Sorin, copilotul elicopterului, urma să se căsătorească peste 3 luni

11 copii au rămas fără taţi, după tragedia aviatică. Bărbaţii care au murit erau militari de carieră, care şi-au pus viaţa în slujba altora. Logodnici, soţi şi taţi cu ani de experienţă în meseria lor au pierit teribil într-o fracţiune de secundă. 

Elicopterul IAR 330-Puma era pilotat de locotenentul-comandor Bogdan Florin. Până în ultima clipă, pilotul s-a zbătut să îşi salveze colegii. În dreapta locotenentului-comandor stătea Sorin Pătraşcu, copilot. Era extrem de disciplinat în tot ceea ce făcea şi dedicat carierei la care a visat de când era copil. La doar 27 de ani, Sorin avea 500 de ore de zbor în palmares.

Când nu zbura, Sorin îşi petrecea timpul cu logodnica sa, medic în Bucureşti. Peste trei luni, aveau planificată nunta.

Moartea celor opt militari a fost deplânsă şi de Ministrul Apărării Naţionale şi preşedintele Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » ”Îi plăceau provocările. De asta s-a angajat aici”. Lacrimi pentru Cătălin Lateș, militarul mort în elicopterul prăbușit la Constanța