Video ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum s-au prăbuşit avionul MiG 21 LanceR şi elicopterul plin cu salvatori în judeţul Constanţa
Opt militari au murit aseară în cea mai stranie catastrofă aviatică din istoria României. Un avion MiG 21 Lancer s-a zdrobit de pământ în judeţul Constanţa, iar elicopterul plin cu salvatori trimis să-l caute s-a prăbuşit la 7 kilometri distanţă. Misiunea de salvare ne arată încă o dată că nu suntem în stare să intervenim în cazul unei tragedii de proporţii. Salvatorii au ajuns după mai bine de două ore, la cele două epave, pe bâjbâite.
Momentul când MiG-ul 21 Lancer explodează ca o bombă luminează brusc cerul pare desprins dintr-un film de groază.
"Ne-am mirat de ce zboară atât de jos".
Catastrofa aviatică a avut loc lângă graniţa cu Ucraina. Avionul de luptă era în misiune de patrulare pe timp de noapte deasupra Dobrogei. A decolat la ora 19:50 de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. După 13 minute, a dispărut de pe radar, aproape de Cogealac. La 20:21, un elicopter IAR 330- Puma al Armatei, cu şapte salvatori, este trimis să-l caute, prin beznă şi ninsoare. Ora 20:44. Turnul de control a pierdut legătura cu aparatul de zbor.
"MiG-ul se vedea roşu. În stânga, spre Cogealac. După aia am văzut elicopterul, dar elicopterul la interval de vreo 20 de minute, zic eu".
- Opt familii sfâşiate de durere în urma celor două tragedii aviatice din Constanţa. Sorin, copilotul...
- Cauzele tragediilor aviatice din Dobrogea. Primele ipoteze după prăbuşirea elicopterului IAR 330-PUMA şi MiG-ului...
- VIDEO. Momentul în care MIG-ul 21 Lancer se prăbușește. Elicopterul trimis în misiune salvare s-a prăbușit și el
Elicopterul s-a prăbuşit la câteva sute de metri de Mănăstirea Sfântul Dionisie din Gura Dobrogei. Înainte, pilotul a raportat condiţii de vreme nefavorabilă şi a primit ordin să se întoarcă la bază.
Ghenadie Mogoi, călugăr Mănăstirea Efrem: Am văzut deflagraţia. Era foarte, foare mare, ne-am îngrijorat cu toţii, am aprins lumini, am sunat la 112, am dat detalii despre locaţie că nu găseau locul.
Salvatorii au pornit, pe bâjbâite, în căutarea aparatelor de zbor.
Adrian Obreja, reporter Observator: Zona pe care s-au prăbuşit cele două aparate de zbor se întinde pe aproximativ 16 km pătraţi. La faţa locului sunt foarte multe forţe de ordine, militari, poliţişti, pompieri şi echipaje de ambulanţă.
Andreea Filip, reporter Observator: Este ora 1 noaptea, iar militarii caută cu lanterne în zone greu accesibile pentru autoturisme sau alte maşini.
Exista o şansă ca pilotul MiG-ului să se fi catapultat, dar operaţiunea contra-cronometru a mers greu. O volă a rămas împotmolită.
Salvatorii le-au cerut indicaţii oamenilor care au auzit exploziile. Abia după mai bine două ore, au găsit epava elicopterului, apoi şi pe cea a avionului. Şi niciun supravieţuitor.
Echipele Observator au mers pe urmele salvatorilor pentru a ajunge la epave.
Andreea Filip, reporter Observator: Încercăm să ajungem la epava elicopterului. Singurele indicii în această pădure sunt paşii soldaţilor. Sunt urmele lor, au căutat toată noaptea. După 20 de minute de mers, printr-o pădure greu accesibilă pentru orice autoturism, am ajuns în apropierea epavei elicopterului.
Aparatul de zbor a fost topit de foc. La fel s-a întâmplat şi cu avionul de luptă.
Adrian Obreja, reporter Observator: O bilă metalică, nu se ştie dacă este de la MiG-ul 21 Lancer care s-a prăbuşit noaptea trecută. Cert este că soldaţii care au văzut-o împreună cu noi au chemat o comisie să o ridice şi să o analizeze.
Deocamdată, trupul pilotului nu poate fi scos. Geniştii trebuie să se convingă că nu mai există niciun pericol. Avionul de luptă ar putea avea muniţii neexplodate.
Primele ipoteze ale anchetei arată că cele două aparate de zbor s-au prăbuşit din cauze diferite. MiG-ul 21 Lancer ar fi avut probleme tehnice, în timp ce elicopterul Puma ar fi pierdut altitudine din cauza gheţii depuse sau fenomenului de givraj.
Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN: Vă pot confirma că la momentul respectiv erau condiţii de zbor grele, din cauza vremii nefavorabile.
20 de MIG-uri s-au prăbuşit până acum în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰