Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Incendiu masiv în Vâlcea, din cauza unor petrecăreţi. Pompierii se luptă de două zile cu flăcările, zeci de hectare s-au făcut scrum

Zeci de hectare de pădure s-au făcut scrum noaptea trecută, în judeţul Vâlcea. Iar de vină pentru prăpăd este un grup de petrecăreţi care a dat foc unor ambalaje fără să ţină cont de vântul puternic şi de vegetaţia uscată... Este a doua zi când de la sol sau din aer, oamenii fac eforturi să controleze văpaia. Peste 100 de pompieri şi voluntari se luptă şi la această oră cu flăcările. 

de Bogdan Dinu

la 03.09.2024 , 13:42

Încă de dimineață, pompierii se luptă cu flăcările care au cuprins pădurea, noaptea trecută. Cinci autospeciale și o cisternă cu o capacitate de 1500 de litri au fost mobilizate în zona greu accesibilă. Există în continuare pericolul ca flăcările să ajungă la locuințele din apropierea pădurii.

Sunt, în total, peste o sută de persoane care încearcă să potolească flăcările - pompieri, localnici și voluntari.

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a solicitat sprijin aerian, vorbim de acele elicoptere Black Hawk, dotate cu sistemul Bambi Bucket,  - acel rezervor de mare capacitate, cu ajutorul căruia este aruncată apa de la înălțime. Din fericire, până în prezent nu sunt victime, dar pagubele sunt semnificative - peste 40 de hectare făcute scrum.

Vezi și

Cum a decurs întreaga operațiune, noaptea trecută

Pe acelaşi subiect

Printr-un infern au trecut atât salvatorii, cât şi localnicii din mai multe comune mehedinţene. Alimentate de vânt, flăcările violente s-au extins cu repeziciune şi ameninţau să distrugă totul în calea lor în comuna Bâlvănești. 

N-am dormit noaptea deloc de teamă că luam foc.

Casele erau gata, toate casele luau foc şi în partea aia..peste tot!

Ne-am mobilizat, am primit şi sprijinul autorităţilor, să încercăm să ţinem totul sub control.

În sprijinul pompierilor a fost trimis un elicopter care a aruncat apă de la înălţime ore în şir.

"Au fost cel puţin patru focare foarte agresive, ajutate şi de un vânt neprielnic. Am văzut un spirit civic la oamenii acestei localităţi pe care rar mi-a fost dat să îl întâlnesc", spune Alin ISUF, prefect Mehedinţi.

Salvatorii au lucrat la foc continuu

Tot judeţul este cuprins de foarte multe focare, acestea se înmulţesc pe zi ce trece.

"Există riscul de incendiere a mai multor gosăpodării, oamenii sună disperaţi la 112. Încercăm şi noi să facem tot ceea ce putem", spune Octavian Tudose, ISU Mehedinţi. 

Localnicii stau acum cu teama că oricând, un nou incendiu poate izbucni. Şi în comuna Breznița Ocol pompierii se luptă cu flăcările. Focul a ajuns în cimitir.

"Băgaţi în cimitir, că arde în cimitir! E pericol să vină la case", spun localnicii.

Iar localnicii au privit neputincioşi cum focul ajunge tot mai aproape de casele lor.

Bogdan Dinu Like

Zilnic am ocazia să văd ceva nou, să cunosc persoane și să aflu noi perspective. În fiecare zi am ocazia să caut răspunsurile la întrebările pe care, în anumite momente, și le pune o țară întreagă.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Incendiu masiv în Vâlcea, din cauza unor petrecăreţi. Pompierii se luptă de două zile cu flăcările, zeci de hectare s-au făcut scrum