Video Incendii masive de vegetaţie în Mehedinţi. Flăcările au pârjolit zeci de hectare
Incediile de vegetaţie au făcut ravagii în Mehedinţi! Pe centura ocolitoare a Severinului şi în localitatea Magheru, focul a pârjolit zeci de hectare, iar alte trei localităţi au fost cuprinse de flăcări violente. În satul Jidoştiţa, pompierii s-au luptat minute în şir, după ce un incendiu violent a izbucnit într-o pădure de conifere. Şi în localitatea Bistreţ, două anexe gospodăreşti s-au făcut scrum.
În judeţul Mehedinţi au fost înregistrate, de la începutul acestui an, 680 de incendii de vegetaiţe. Numai în ultimele trei zile au fost anunţate 35 de astfel de incendii care au afectat peste 230 de hectare, iar în prezent, cel mai puternic incendiu de vegetaţie se află în zona localităţii Negruşa unde vor interveni pompieri şi din judeţele Timiş, Vâlcea sau Olt.
”În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetaţie uscată, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetăţeni care nu conştientizează pericolul la care se expun pe ei înşişi, dar şi pe semenii lor. Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omeneşti este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea locuinţelor, drumurilor sau a fondurilor forestiere. De la începutul anului şi până în prezent, pompierii din cadrul ISU Mehedinţi au intervenit pentru stingerea unui număr de peste 680 de incendii izbucnite la vegetaţie uscată şi litieră”, a transmis ISU Mehedinţi.
Aproape 700 de incendii de vegetaţie, în judeţul Mehedinţi, în acest an
Potrivit sursei citate, numai în ultimele 3 zile, echipajele ISU Mehedinţi împreună cu echipe ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru stingerea a 35 de incendii, care au afectat peste 230 de ha de vegetaţie uscată, lăstăriş, mărăciniş şi litieră.
Peste 200 de pompieri cu autospeciale de intervenţie şi mijloace tehnice au fost angrenaţi în misiuni de stingere a arderilor necontrolate.
”Facem apel la cetăţeni să conştientizeze că focul, în perioade caniculare şi cu uscăciune avansată, scăpat de sub control sau în condiţii de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol bunurile, sănătatea şi chiar viaţa semenilor. Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) şi de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice)”, a mai precizat ISU Mehedinţi.
De luni, pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată în localităţile Negruşa, Schitul de Sus şi Jidostiţa
”În această dimineaţă a fost făcut schimbul de forţe şi au fost alertaţi pompierii din turele libere. Au fost constituite mai multe sectoare de stingere, întrucât incendiile se manifestă în mai multe zone greu accesibile. În acest moment se intervine cu 7 autospeciale, 1 ATV şi 36 de pompieri şi, la nevoie, în funcţie de situaţia operativă apărută, forţele de intervenţie vor fi suplimentate sau redirecţionate. De asemenea, pentru asigurarea rezervei operative, urmează să sosească o autospecială de stingere şi un microbuz cu 16 pompieri de la ISU Timiş, o autospecială de stingere cu 5 pompieri de la ISU Vâlcea şi un microbuz cu 11 pompieri din cadrul ISU Olt”, a mai transmis ISU Mehedinţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰