Antena Meniu Search
x

Încotro ne îndreptăm?! O "entitate fantomatică", creată de oamenii de ştiinţă într-un laborator

O "entitate fantomatică" a fost creată în cadrul unui experiment de laborator inedit realizat de cercetătorii elveţieni de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (EPFL)

O "entitate fantomatică" a fost creată în cadrul unui experiment de laborator inedit realizat de cercetătorii elveţieni de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (EPFL)

Detectarea unei "entităţi fantomatice" - senzaţia resimţită de anumiţi oameni care au sentimentul că se află lângă o persoană, când, de fapt, nimeni nu se află în apropiere - are la bază un fenomen care se produce în interiorul minţii, afirmă cercetătorii elveţieni. Ei spun că au identificat acea parte a creierului care se face vinovată de generarea acestor senzaţii ciudate şi, adeseori, înspăimântătoare.

Savanţii de la EPFL au realizat un experiment în cadrul căruia participanţii au avut senzaţia că se află în proximitatea unei fantome.

Studiul lor a fost publicat în revista Current Biology.

Există multe poveşti despre fenomenele paranormale, iar cele mai multe dintre ele vorbesc despre "apariţii invizibile".

Giulio Rognini, profesor la EPFL şi coordonator al studiului, a declarat: "Senzaţia este foarte puternică. Participanţii au simţit prezenţa cuiva, dar nu au putut să vadă acea persoană. A fost întotdeauna o prezenţă care a fost simţită".

Savantul elveţian spune că senzaţia în cauză este adeseori resimţită de persoanele aflate în condiţii extreme, precum alpiniştii şi exploratorii, dar şi de persoanele cu afecţiuni neurologice.

"Un element uluitor constă în numeroasele raportări potrivit cărora mişcările sau poziţiile adoptate de persoane vii au fost replicate de acele entităţi. Dacă persoană era aşezată, entitatea era şi ea aşezată. Dacă persoana stă în picioare, entitatea stătea şi ea în picioare", a explicat autorul studiului, conform Mediafax.

Pentru a investiga acest fenomen, cercetătorii au scanat creierele unui număr de 12 persoane cu maladii neurologice, care au experimentat senzaţia de "entitate fantomatică".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Încotro ne îndreptăm?! O "entitate fantomatică", creată de oamenii de ştiinţă într-un laborator