Antena Meniu Search
x

Valul de infectări cu noul coronavirus a umplut secțiile de terapie intensivă de la mai multe spitale

413 cazuri noi au fost raportate astăzi. Chiar dacă nu e un record, nu e timpul să ne liniştim. Au fost făcute de două ori mai puţine teste decât în mod obişnuit. În spitale, situaţia este dramatică. Tot mai multe rămân fără paturi de terapie intensivă. Şi marcăm o altă situaţie negativă în premieră. Trei pacienţi externaţi la cerere s-au reîntors în comă la terapie intensivă. Între timp, Ministrul Sănătăţii recunoaşte că ne-am grăbit cu relaxarea.

de Redactia Observator

la 13.07.2020, 19:48

Vezi și
  • 413 infectări noi cu coronavirus au fost raportate în cursul zilei de luni.
  • Trei pacienți externați la cerere s-au reîntors în comă la terapie intensivă.

413 oameni au fost testaţi pozitiv în ultimele 24 de ore, aproape dublu faţă de prima zi a săptămânii trecute, când am avut 250 de cazuri. Atunci au fost făcute 4614 teste, în timp ce acum, 6655. Adică de două ori mai puţine teste decât sâmbătă, când am avut recordul absolut de infectări- 698. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Numărul pacienţilor asimptomatici este extrem de mic, maxim 1-2 pacienţi. Locurile în terapie intensivă se ocupă destul de repede. 

Secţiile de terapie intensivă sunt depăşite de numărul tot mai mare de pacienţi cu forme severe. În ajutor, sunt trimise pe rand unităţile mobile de terapie intensivă, doua dintre ele fiind cumpărate de Fundatia Mereu Aproape în urma Teledonului "Români Împreună". Prima dintre ele este deja la Ploieşti, iar cea de-a doua va ajunge la Galaţi. 

Radu Rotaru, coordonator proiect: Spitalul Judeţean a făcut solicitarea, după ce erau fără absolut niciun loc pe terapia de COVID. Au trebuit să mute către Brăila. În momentul de faţă, ei sunt din șapte paturi, doar cu unul disponibil. Sunt medicii de la Spitalul Judeţean Galaţi care îşi vor creşte practic numărul de gărzi astfel încât să-şi deservească şi unitatea. 

Situaţia este critică şi la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, unde au fost cei mai mulţi pacienţi vindecaţi. 

Virgil Musta, Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: Dacă ritmul de depistare a pacienţilor covid rămâne, noi într-o zi, două, ne vom umple. 

Ce a fost mai rău n-a trecut. Săptămâna trecută au fost înregistrate 3562 de cazuri noi, cu peste 1000 mai multe decât în cea mai sumbră săptămână din timpul stării de urgenţă. Epidemiologii estimează că la începutul lunii august vom atinge un nou vârf. 

Emilian Damian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: Această proiecţie arată că, undeva în prima jumătate a lunii august, ar trebui să ajungă undeva la 800 şi ceva de cazuri noi pe zi. Se pare că, din păcate, lucrurile o să fie un pic altfel, în sensul că cifra aceasta pe care noi am prognozat-o s-ar putea să fie depăşită. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Dacă mai menţineam măcar două săptămâni acea carantină pe care o aveam, poate că acum eram la baza pantei descendente. 

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Scenariul nostru negativ este să ajungem să depăşim capacitatea noastră la nivelul sistemului sanitar şi să avem un număr mare de cazuri care necesită terapie intensivă, să nu putem să facem faţă. La acest moment nu luăm în calcul revenirea la anumite restricții dar sunt convins că, dacă vor apărea situaţii care necesită măsuri locale sau zonale, aceste măsuri se vor impune.

Organizaţa Mondială a Sănătăţii avertizează că există riscul ca unele ţări să se întoarcă la carantină. 

Michael Ryan, director Departamentul de Urgenţe al Organizației Mondiale a Sănătății: Cu toții dorim să evităm ca țările să revină la închiderea totală. Nimeni nu dorește acest lucru, dar există situații în care este singura opțiune.

Situaţia este tot mai gravă în întreaga lume. La nivel global, în ultimele 24 de ore au fost raportate cele mai multe cazuri de infectare cu coronavirus de la începutul pandemiei: peste 230 de mii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Valul de infectări cu noul coronavirus a umplut secțiile de terapie intensivă de la mai multe spitale