Antena Meniu Search
x

Video Interviu exclusiv cu Sylvia Hoişie, ”mama Polidinului”: ”Toți l-am injectat 7 zile la rând și nu am avut reacții"

Polidinul revine pe piaţă! După aproape un deceniu, Institutul Cantacuzino a anunţat că va relua producţia. Mai întâi, va fi supliment alimentar sub formă de spray sau capsulă gumată şi apoi medicament injectabil. Cel mai mult s-a bucurat de veste medicul Sylvia Hoşie, cunoscută şi ca mama Polidinului, care povesteşte în exclusivitate pentru Observator cum făcut parte din echipa de cercetători care a dezvoltat în anii 70 medicamentul-minune ce a salvat generaţii la rând.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 24.08.2021, 08:41

Vezi și

”Toată viața mea am fost acolo, conduceam această secție de Polidin de unde asta Mama Poldin, numele mi-a rămas”. Sylvia Hoişie, "mama Polidinului", povesteşte cum o mână de oameni, într-un laborator mic, au reuşit să producă cel mai cunoscut medicament românesc pentru imunitate. Povestea începe în anii 60.

Sylvia Hoișie: ”Am avut o echipă la Iași de 4 oameni și la București 10-12 oameni. A durat vreo cinci ani”.

Experimentele le-au făcut pe șoareci, cobai și iepuri iar apoi, ca să fie siguri că dă rezultate, cercetătorii l-au testat chiar pe ei.

Sylvia Hoișie: ”Toți cei care am făcut preparatul l-am injectat pe noi. 7 zile am făcut la rând și nu am avut reacții”.

Pe acelaşi subiect

Polidinul, un medicament ieftin și extrem de eficient în tratarea infecțiilor

În câţiva ani de la scoaterea lui pe piaţă, Polidinul îşi câştigă faima binemeritată. Trata miraculos infecţii, mai ales ale căilor respiratorii, şi ajuta în cazul gripei.

Sylvia Hoișie: ”Era foarte ieftin, 2 lei o fiola, o nimica toată și rezultate foarte bune. Nu se mergea la medic lasă că fac polidin și o să fiu bine”.

În anul 2012, soarta medicamentului-minune a fost pecetluită. Se produceau 15 milioane de fiole pe an.

Sylvia Hoișie: ”A fost o lipsă de gândire, s-a închis tot, ăsta a fost sfâșitul Polidinului și nu numai”

După un deceniu, vestea unui nou început o bucură pe mama Polidinului.

Sylvia Hoișie: ”Sunt sigură că va fi bun și mi-au făcut o bucurie”

Polidinul va apărea pe piață sub forma unor ursuleți gumați ori a unui spray nazal

Francesca Simionescu, reporter Observator: ”Pentru început, Polidinul va apărea pe piaţă ca supliment alimentar, sub formă de drajeuri masticabile ca nişte jeleuri, dar şi spray nazal. Ulterior, va fi comercializat şi ca medicament injectabil”.

Col. Romeo Feraru, Institutul Cantacuzino: ”Ne-am gândit să schimbăm forma de producţie. După cum ştim, pentru cei care l-au folosit în trecut, Polidinul durea”.

Chiar şi aşa, cei care au "făcut" Polidinul când erau mici, spun că rezultatele erau pe măsura durerii. Şi abia aşteaptă suplimentul. Femeie: ”Dacă este la fel de eficient ca atunci, am o părere bună, abia aştept. Am făcut, am făcut şi copiilor”. Bărbat: ”Aştept şi eu să îmi iau drajeurile”.

Cercetătorii Institutului Institutul Național de Cercetare şi Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" nu au dat o dată exactă de când Polidinul se va găsi în farmacii ca supliment alimentar. Producţia medicamentului injectabil va dura ceva mai mult, pentru că este nevoie de teste clinice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Interviu exclusiv cu Sylvia Hoişie, ”mama Polidinului”: ”Toți l-am injectat 7 zile la rând și nu am avut reacții"