Antena Meniu Search
x

Video Inundații, culturi distruse și vieți luate de ape, bilanțul dramatic după două săptămâni de ploi torenţiale şi furtuni. Urmează zile de caniculă

Sunt deja două săptămâni de când zilnic avem coduri şi avertizări de vremea rea. Ieri furtunile şi vijeliile s-au dezlănţuit în Moldova, dar şi în alte judeţe din sud-estul ţării. Zeci de localităţi au fost acoperite de ape. Hidrologii au emis alerte după alerte pe mai multe râuri. Iar codurile roşii şi portocalii pentru vreme extremă s-au ţinut lanţ.

de Redactia Observator

la 21.06.2021, 13:19

Vezi și

Curţile şi casele oamenilor s-au umplut cu apă, după ce râurile au ieşit din matcă. Oamenii au încercat până în ultima clipă să mai salveze ceva din calea puhoaielor. Toată ţara se află sub coduri galbene şi portocalii de vreme rea până diseară la ora 22:00. Însă de la mijlocul săptămânii, meteorologii anunţă caniculă. În vestul ţării temperaturile vor ajunge şi până la 38 de grade Celsius.

Şi-a ieşit Putna din matcă de atâtea ploi şi s-a revărsat peste comuna vrânceană Bilieşti, aflată la un kilometru de râu. A lovit rapid şi a adus prăpădul. Localnicii încă dormeau când s-au trezit cu apa peste ei.

Adrian Obreja, reporter Observator: ”Cam așa arată intrarea în localitatea Biliești, județul Vrancea, acolo unde râul s-a revarsat iar apele mătura tot în calea lor”.

Oameni alungați din case de viituri

Pe acelaşi subiect

Cine a avut timp, a fugit din calea apelor, în căutarea unui loc mai înalt. Zeci de localnici au fost evacuaţi de pompieri.

Un bătrân care strânge un pisoi la piept nu este singurul căruia potopul i-a luat agoniseala. 50 de gospodării au fost distruse de viitură, şi nicio grădină sau cultură nu a scăpat.

Adrian Obreja, reporter Observator: ”În curtile oamenilor, apa depășește în foarte multe locuri un metru adâncime. Au scăpat multe dintre animale, în același timp, foarte multe au fost luate de ape. Oamenii sunt disperați și incearca să mai salveze atât cat mai pot din agoniseală”.

Ieri, peste zi, ploile au inundat şi localitatea Nazna, din Mureş. Apa a intrat în curţile, garajele şi beciurile oamenilor.

Oamenii de aici spun că la fiecare ploaie torenţială păţesc acelaşi lucru. De vină ar fi şanţurile de scurgere care nu au fost săpate corespunzător.

Sătean: ”Şanţul care este existent nu înghite toată apa respectivă. Deci nu există continuitate la şanţ”.

Sud-estul țării, vizat de numeroase avertizări de vreme extremă

Codurile roşii pentru vreme extremă au ţinut-o lanţ în sud-estul ţării. Meteorologii au fost nevoiţi ca pe parcursul zilei de ieri să ridice alerta la nivel maxim pentru multe localităţi din cinci judeţe. Tulcea nu a făcut excepţie.

Apele ieşite din matca râului Taiţa au inundat o comună. Oamenii au ieşit pe drum, revoltaţi de soluţia găsită de primar. În loc să îl toarne în saci, edilul a vrut toarne nisipul direct cu excavatorul.

Zona nu a fost ocolită de fenomene extreme. Deasupra lacului Murighiol s-a format o trombă.

În timp ce în Botoşani, şoferii au filmat o tornadă, e drept, de intensitate mică.

Ploile torenţiale au făcut prăpăd şi la Bucureşti

Adrian Lupuşor, reporter Observator: ”Ceea ce vedeți acum nu este un râu, ci șoseaua principală care face legătura între București și Bragadiru. Pe această porțiune de drum, mașinile par realmente că înoată”.

La Bragadiru e şi mai rău. În ultima lună, zeci de apartamente au fost inundate la fiecare ploaie.

Proprietară: ”Acum vreau să-mi strâng lucrurile să plec cu copilul că nu poţi să stai în umiditate 90 la sută în casă şi în condiţiile astea în care miroase a hazna”.

Cod galben de ploi în aproape toată țara

Vremea rea continuă şi astăzi. Codul galben va aduce ploi în aproape toată ţara, iar cel potocaliu în şapte judeţe.

Pe litoral însă vremea pare să-şi revină. După o săptămână de ploi și avertizări de vreme rea, la malul mării a apărut soarele. Veşti bune aşadar pentru cei cei care au ales să-şi petreacă un weekend prelungit la mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Inundații, culturi distruse și vieți luate de ape, bilanțul dramatic după două săptămâni de ploi torenţiale şi furtuni. Urmează zile de caniculă