Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Invenţia de 400.000 de euro care ar putea ajuta salvamontiştii să intervină rapid. O urcare pe versant s-ar putea face în câteva minute

Invenţia unui britanic ar putea scurta semnificativ timpul în care salvamontiştii intervin. Este vorba despre un aparat de zbor autonom. Cu ajutorul acestuia, o urcare pe versant care durează o oră se face doar în câteva minute. Jet Pack-ul, care costă circa 400 de mii de euro, a fost testat azi cu succes în judeţul Alba. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă urmează să decidă dacă face sau nu achiziţia. 

de Dorin Gâldău

la 20.05.2024 , 20:58

Aparatul de zbor testat astăzi la Rimetea, în judeţul Alba, a fost creat de un britanic.

Richard Browning - inventatorul rucsacului: Este o plăcere să fiu aici. Abia aștept să fac acest exercițiu și să zbor foarte repede pe acest munte.

Într-un scenariu pe care salvamontiştii l-au simulat astăzi, timpul de intervenţie care, în mod normal, ajungea la o oră şi jumătate s-a redus cu noul aparat la doar două minute. 

Vezi și

Raed Arafat - şeful DSU: Dacă ajungi acolo în câteva minute până ajung echipele terestre de la Salvamont, de la urgenţă sau până ajunge elicopterul, deja câştigăm foarte mult pentru orice persoană.

Pe acelaşi subiect

O urcare pe versant s-ar putea face în câteva minute

Jet Pack-ul cântăreşte aproximativ 30 de kilograme şi poate fi folosit indiferent de condiţiile meteo. 

Richard Browning - inventatorul rucsacului: Poţi învăţa să îl foloseşti în aproximativ jumătate de oră. Este la fel de uşor ca şi cum ţi-ai învăţa copilul să meargă pe bicicletă, cu persoana potrivită. 

Martor: A fost foarte interesant, ni s-a părut foarte tare că a urcat 500 de m în 2 minute. Cu siguranţă sunt situaţii, însă nu cred că e un tool atât de benefic pentru ce avem noi aici.

Costul pentru un astfel de rucsac cu reacţie e de aproximativ 400 de mii de euro. Reprezentanţii DSU vor analiza dacă o astfel de investiţie merită să fie luată în calcul. Dacă aparatura va fi cumpărată, salvamontiştii vor intra apoi în etapa de instruire.

Raed Arafat - şeful DSU: După testele care se fac astăzi o să avem un raport de evaluare şi o să vedem cum putem face să intrăm cu un proiect-pilot în anumite zone şi să facem o testare mai lungă.

Toma Bogdan  - purtător de cuvânt DSU: Este necesară o pregătire. Din discutiile pe care le-am avut, această pregătire ar dura min 2 sapt, astfel incat sa pregateasca un salvator pilot pentru a interveni in diferite situaţii.

Potrivit Salvamont România, în ultimii 10 ani, peste 65 de mii de persoane au avut nevoie de ajutor în urma accidentelor pe munte. 

Dorin Gâldău Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Invenţia de 400.000 de euro care ar putea ajuta salvamontiştii să intervină rapid. O urcare pe versant s-ar putea face în câteva minute