Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Invenţia de 400.000 de euro care ar putea ajuta salvamontiştii să intervină rapid. O urcare pe versant s-ar putea face în câteva minute

Invenţia unui britanic ar putea scurta semnificativ timpul în care salvamontiştii intervin. Este vorba despre un aparat de zbor autonom. Cu ajutorul acestuia, o urcare pe versant care durează o oră se face doar în câteva minute. Jet Pack-ul, care costă circa 400 de mii de euro, a fost testat azi cu succes în judeţul Alba. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă urmează să decidă dacă face sau nu achiziţia. 

de Dorin Gâldău

la 20.05.2024 , 20:58

Aparatul de zbor testat astăzi la Rimetea, în judeţul Alba, a fost creat de un britanic.

Richard Browning - inventatorul rucsacului: Este o plăcere să fiu aici. Abia aștept să fac acest exercițiu și să zbor foarte repede pe acest munte.

Într-un scenariu pe care salvamontiştii l-au simulat astăzi, timpul de intervenţie care, în mod normal, ajungea la o oră şi jumătate s-a redus cu noul aparat la doar două minute. 

Vezi și

Raed Arafat - şeful DSU: Dacă ajungi acolo în câteva minute până ajung echipele terestre de la Salvamont, de la urgenţă sau până ajunge elicopterul, deja câştigăm foarte mult pentru orice persoană.

Pe acelaşi subiect

O urcare pe versant s-ar putea face în câteva minute

Jet Pack-ul cântăreşte aproximativ 30 de kilograme şi poate fi folosit indiferent de condiţiile meteo. 

Richard Browning - inventatorul rucsacului: Poţi învăţa să îl foloseşti în aproximativ jumătate de oră. Este la fel de uşor ca şi cum ţi-ai învăţa copilul să meargă pe bicicletă, cu persoana potrivită. 

Martor: A fost foarte interesant, ni s-a părut foarte tare că a urcat 500 de m în 2 minute. Cu siguranţă sunt situaţii, însă nu cred că e un tool atât de benefic pentru ce avem noi aici.

Costul pentru un astfel de rucsac cu reacţie e de aproximativ 400 de mii de euro. Reprezentanţii DSU vor analiza dacă o astfel de investiţie merită să fie luată în calcul. Dacă aparatura va fi cumpărată, salvamontiştii vor intra apoi în etapa de instruire.

Raed Arafat - şeful DSU: După testele care se fac astăzi o să avem un raport de evaluare şi o să vedem cum putem face să intrăm cu un proiect-pilot în anumite zone şi să facem o testare mai lungă.

Toma Bogdan  - purtător de cuvânt DSU: Este necesară o pregătire. Din discutiile pe care le-am avut, această pregătire ar dura min 2 sapt, astfel incat sa pregateasca un salvator pilot pentru a interveni in diferite situaţii.

Potrivit Salvamont România, în ultimii 10 ani, peste 65 de mii de persoane au avut nevoie de ajutor în urma accidentelor pe munte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Invenţia de 400.000 de euro care ar putea ajuta salvamontiştii să intervină rapid. O urcare pe versant s-ar putea face în câteva minute