Iohannis l-a scos pe tuşă pe Florian Coldea. Preşedintele a mai vorbit despre importanţa activităţii SRI şi a neimplicării serviciilor în activitatea politică
Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat eliberarea din funcţie a adjunctului SRI. De asemenea, şeful statului l-a trecut în rezervă pe Florian Coldea.
Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat eliberarea din funcţie a adjunctului SRI. De asemenea, şeful statului l-a trecut în rezervă pe Florian Coldea.
"Am semnat cele două decrete care îl privesc pe Generalul Florian Coldea: eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă", a declarat Klaus Iohannis în debutul conferinţei sale de presă.
Şeful statului a continuat vorbind despre rolul pe care serviciile secrete îl au în societate, despre legătura dintre partidele politice aflate la putere şi activitatea SRI, dar şi despre aşteptările pe care el le are de la noul Parlament, atât în relaţia cu Preşedinţia, cât şi în privinţa controlului activităţii SRI.
"S-a discutat mult în aceste zile în spaţiul public, dar şi în Parlament, despre serviciile secrete. Serviciile secrete sunt foarte importante pentru securitatea naţională. Ele îşi fac treaba, iar opinia publică nu ştie multe despre ce fac.
- Închisoare pe viaţă pentru un român care a omorât un italian ca să-i violeze iubita
- Un bărbat de aproximativ 60 de ani a murit în mașină, în fața sediului Administrației Județene a Finanțelor...
- Un bărbat de aproximativ 60 de ani a murit în mașină, în fața sediului Administrației Județene a Finanțelor...
Aceste discuţii, la prima vedere ar părea neproductive, dar eu cred că este bine că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre rolul lor în secutritatea naţională, despre controlul parlamentar.
Vreau să subliniez în acest context câteva lucruri care mi se par foarte importante.
Pentru că SRI să îşi facă treaba bine şi pentru că politicienii să îşi facă treaba bine, este important să trasăm două linii roşii.
Felul în care relaţionează serviciile secrete cu politica, sau, mai bine spus, dacă e bine sau nu că SRI să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat.
Părerea mea e că nu e bine că serviciile secrete să fie lăsate să se amestee în politică.
De asemenea, trebuie să se definească cât şi cum se pot implică politicenii în treaba SRI, sau cume e cu politizarea serviciilor secrete.
Dacă vrem să avem servicii secrete puternice şi să fim mulţumiţi, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient şi transparent.
Parlamentul trebuie să aibă un control puternic. Nu se poate că politica unui partid să definească cum se face controlul parlamentar asupra activităţii SRI.
Puterea se schimbă, dar SRI rămâne SRI. Românii au nevoie ca serviciile secrete să garanteze partea lor de securitate naţională. Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuţie noul parlament.
Noul parlament are multă treabă în domeniul securităţii naţionale. Vom avea o majoritate care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminaţi, sau vom avea o majoritate care înţelege că România este numai una şi care va veni lângă Preşedinte, pentru că împreună să garanteze securitatea naţională, statul de drept.
Împreună să dovedim că România este sigură pentru cetăţenii ei, că România este o naţiune puternică.", a conchis preşedintele Klaus Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰