Klaus Iohannis: "Voi supune unui REFERENDUM legile privind graţierea şi amnistia" (VIDEO)
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că va supune unui referendum legile graţierii şi amnistiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că va supune unui referendum legile graţierii şi amnistiei.
"Ce clasă politică am avut atunci când naţiunea română a luat fiinţă şi ce clasă politică avem astăzi. Când cei care au fost aleşi să conducă ţara se ocupă, paradoxal, de alte lucruri. Atunci când a fost ales Cuza, politicienii s-au preocupat de ţară, de naţiune. Ai noştri se ocupă de graţiere, de graţierea proprie. Atunci a fost ales Cuza şi s-a ocupat de treabă. Unirea Principatelor a început prin alegerea aceluiaşi domnitor. Unirea s-a petrecut în fapt prin administrare şi guvernare. 1864, fostul cod penal al lui Cuza, după modelul francez, considerat atunci cel mai bun. A fost primul cod penal din România care incrimina corupţia, care făcea referire la abuzul în serviciu şi incrimina corupţia.
Ce generaţie de politicieni am avut atunci şi ce politicieni avem astăzi. O coaliţie aleasă să ducă România spre dezvoltare se ocupă de modificarea codului Penal. Se ocupă în mod paradoxal exact de ameliorarea codului penal într-un sens paradoxal. Micşorarea amenzilor pentru abuz în serviciu. Ce clasă politică am avut şi unde am ajuns.
Ieri au avut loc proteste. Oamenii indignaţi au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestor încercări de a modifica prin ordonaţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă, auzi aberaţie, că este o nouă lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitură, dar nu de stat, ci de graţie, sistemului democratic din România.
PSD şi satelitul lor ALDE au promis bunăstare românilor, au promis că vor rezolva problemele românilor, au promis salarii mai mari, pensii mai mari, şi oamenii, de bună credinţă, i-au votat. Şi când au ajuns la guvernare s-au apucat să umble la legislaţia penală, să cureţe dosarele lor, ale celor din partid, ale celor care îi sprijină. Asta i-a scos în stradă pe români. Una a fost spusă, alta începută.
Nu vrea nimeni să răstoarne guvernul. Doar nu îşi imaginează cineva că a ieşit lumea în stradă pentru acest guvern. Oamenii au ieşit în stradă să îşi spună indignarea. Poate cu această ocazie, a Micii Uniri, guvernanţii să îşi dea seama că românii au dreptul la o clasă politică onestă.
Voi supune această temă dezbaterii publice. Voi începe demersurile pentru un referendum. Referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Atunci când au votat, aceste teme nu s-au regăsit între temele PSD-ului.
Vorbim despre ce naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat", a spus Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰