Antena Meniu Search
x

Video IPS Teodosie nu se sperie de mustrarea primită şi anunţă că îşi va continua "show-ul" la radio. "Emisiunile sunt sfinte"

Arhiepiscopul Tomisului şi-a reluat slujbele după mustrarea primită de la Sfântului Sinod, pentru răzvrătire. Nu a vrut să comenteze decizia Patriarhului şi a celorlalţi ierahi. ÎPS Teodosie spune însă că nu va renunţa la emisiunile radio, unde opiniile pe care le exprimă strânesc frecvent dezbateri aprinse.

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 01.03.2024, 20:02

Vezi și

"Nu vorbim acum de mitropolie. Ne rugăm. Ne pregătim de postul cel mare. Nu comentez acum. Mă duc la sfânta slujbă", a declarat IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Înalt Preasfinţitul Teodosie a evitat subiectul mustrării. Şi nu a mai menţionat nici proiectul său de a transforma arhiepiscopia Tomisului în Mitropolie. "Le mulţumesc tuturor celor ce s-au rugat. Am simţit rugăciunea şi sunt convins că mergem împreună înainte spre cele luminoase, adevărate şi sfinte", a declarat IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Opiniile exprimate la radio sunt alt motiv pentru care arhiepiscopul a intrat în conflict cu Patriarhia

Sfântul Sinod l-a avertizat că dacă persistă cu astfel de acţiuni, va fi chemat din nou la judecată. I s-a mai interzis, de asemenea, să organizeze manifestaţii publice sau să folosească enoriaşii pentru a pune presiune asupra bisericii. "În cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de  încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim"", se arată în comunicat.

Opiniile exprimate la radio sunt alt motiv pentru care arhiepiscopul a intrat în conflict cu Patriarhia. Înalt preasfinţitul a spus că fumătorii nu trebuie împărtăşiţi sau că bărbaţii care se căsătoresc cu femei divorţate comit adulter. Ultima oară, i-a criticat pe credincioşii fără barbă. Sunt opinii care îi divizează pe enoriaşi. Totuşi, arhiepiscopul Tomisului a strâns în jurul său zeci de mii de susţinători. Nu doar la slujbe, ci şi în mediul online. "Dar cum să nu continui emisiunile? Toate emisiunile sunt sfinte", a declarat IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Teologii care cunosc jocurile de putere de la vârful conducerii bisericii ortodoxe spun că arhiepiscopul îşi doreşte să fie vizibil, pentru că acest lucru se traduce în influenţă.

"Practic el îşi doreşte, astfel, să îşi creeze o anumită legitimitate în interiorul Bisericii Ortodoxe Române. Fie pentru a fi ales el patriarh, fie pentru a influenţa alegerea unui alt patriarh", a declarat Bogdan Ducu, teolog. Mustrarea primită de Teodosie este cea mai blândă pedeapsă pe care o poate da Sfântul Sinod. Altă opţiune ar fi limitarea atribuţiilor acestuia iar cea mai gravă măsură o reprezintă excluderea din Biserică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » IPS Teodosie nu se sperie de mustrarea primită şi anunţă că îşi va continua "show-ul" la radio. "Emisiunile sunt sfinte"