Antena Meniu Search
x

Video "Să-l bage la puşcărie!" Credincioşii, nemulţumiţi de mustrarea primită de IPS Teodosie. Ce va păţi la următorul "păcat"

A venit ziua judecăţii pentru Teodosie. Iar pedeapsa nu e cea mai aspră. Doar o mustrare şi un ultimatum să-şi cenzureze discursurile care l-au trimis în faţa Sinodului pentru răzvrătire şi presiune publică. Este pentru prima dată când un înalt prelat de asemenea rang ajunge în faţa celui mai mare for bisericesc. Sancţiuni dure a primit însă purtptorul de cuvânt al Patriarhiei, aflat în proces cu Teodosie.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 29.02.2024, 19:36

Vezi și

Pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române, cei peste 50 de ierarhi din țara și de la mii de km distanță au fost convocaţi de urgenţă la Patriarhie. Au de judecat abaterile unuia de-al lor - Înalt Preasfinţitul Teodosie. Răzvrătire, indisciplină şi tulburarea păcii din viaţa bisericii. Sunt principalele motive pentru care Arhiepiscopul de la Constanţa a fost chemat să dea socoteală în faţa Sfântului Sinod. În premieră, biserica Ortodoxă Română decide pe 29 februarie soarta înal prelatului, care este cercetat în acelaşi timp şi de DNA.

Terodosie a primit cea mai blândă dintre pedepse

Arhiepiscopul a avut susţinători de seamă. "Îi arată puțin pisica, atât! Nu există caterisirire pentru răzvrătire, nu există așa ceva… răzvrătire!", a declarat Gigi Becali. După ore lungi de discuţii, Terodosie a primit cea mai blândă dintre pedepse - o mustrare. Dar, şi un ultimatum. "Este foarte dificil să pedepseşti un ierarh, fără să creezi un precedent periculos. Sinodul este şi un fel de alianţă, de familie. Teodosie este într-o campanie de imagine, face aceste declaraţii pentru că doreşte să se legitimeze în faţa publicului credincios", a declarat Bogdan Ducu, teolog.

Şi astfel a devenit unul dintre cei mai vizibili lideri ai Bisericii. I se reproşează teoriile controversate şi gura slobodă. "Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi", a declarat IPS Teodosie. "Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter", a mai spus IPS Teodosie. Sfântul Sinod l-a pedepsit şi pe Vasile Bănescu la judecata de azi. Nu se va mai ocupa de comunicarea cu presa din cauza opiniilor personale. Anul trecut, Arhiepiscopul l-a dat în judecată  pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Surse din Biserica Ortodoxa Română spun că totul este o luptă pentru puterea de la vârful BOR. Teodosie încearcă să reînfiinţeze Mitropolia Tomisului de peste 20 de ani, pentru a avea o şansă să devină patriarh. De fiecare dată, cerere a fost respinsă de Sfântul Sinod pe motiv că Teodosie: "Insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie".

În timp ce Înaltul prelat era la Bucureşti la judecată, în Constanţa credincioşii s-au împărţit în două tabere. Pe Arhiepiscopul Tomisului îl aşteaptă şi judecata pământească. DNA îl acuză de cumpărare de influenţă. Procurorii spun că a promis unui presupus om de afaceri un comision de 20% pentru o finanţare de 800.000 de lei din fonduri publice pentru Arhiepiscopie. În ultimul secol, un sinod de o asemenea anvergură a mai fost convocat în 2017.  Atunci, episcopul Huşilor a fost judecat după ce au apărut mai multe înregistrări în care întreţinea relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, printre care şi minori, foşti elevi ai Seminarului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Copilul dumneavoastră a fost victima bullying-ului?

Observator » Evenimente » "Să-l bage la puşcărie!" Credincioşii, nemulţumiţi de mustrarea primită de IPS Teodosie. Ce va păţi la următorul "păcat"