IPS Teodosie, o nouă declaraţie controversată: "La noi lumina vine, la catolici nu vine". Francisc Doboș: "Nu ai cum să nu-l iubești"

De Redactia Observator.
Publicat: 13.06.2021, 07:20.
Actualizat: 13.06.2021, 07:20

Arhiepiscopul Tomisului a făcut o nouă declaraţie controversată susţinând că doar la ortodocși „vine lumina” și aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici nu. Replica preotului catolic Francisc Doboș nu a întârziat să apară.

IPS Teodosie, o nouă declaraţie controversată: "La noi lumina vine, la catolici nu vine". Francisc Doboș: "Nu ai cum să nu-l iubești"

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat la „Interviurile lui Cristoiu” dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare. „Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”, a răspuns Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus: „Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”.

O biserică dezvoltată pe orizontală

Citește și:

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”: „Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.

Întrebat despre afirmația Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”, scrie Mediafax.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.