Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cât de periculos a fost arsenalul jandarmilor folosit la protestele din Piaţa Victoriei

După ce mai multe voci au acuzat Jandarmeria că a folosit substanţe toxice cu efecte grave pe termen lung, un apel la 112 a dat din nou alarma astăzi, în Piaţa Victoriei. S-ar fi simţit miros de gaze, susţine un protestatar. Mai multe echipaje de decontaminare de la ISU au luat probe.

de Redactia Observator

la 14.08.2018 , 21:29

După ce mai multe voci au acuzat Jandarmeria că a folosit substanţe toxice cu efecte grave pe termen lung, un apel la 112 a dat din nou alarma astăzi, în Piaţa Victoriei. S-ar fi simţit miros de gaze, susţine un protestatar. Mai multe echipaje de decontaminare de la ISU au luat probe. Concluzia: nu este niciun pericol. Rămân însă întrebări fără răspuns, cu privire la arsenalul folosit în noaptea violenţelor.

Vineri, tensiunile din stradă au durat zece ore. De mai multe ori,  jandarmii au folosit jeturi cu apă şi grenade cu diverse substanţe.

În cadrul intervenţiei din 10 august, jandarmii au folosit în special gaze lacrimogene. După patru zile, foarte mulţi specialişti îşi pun semne de întrebare cu privire la efectul acestora asupra sănătăţii persoanelor are s-au aflat în Piaţa Victoriei.

Vezi și

Despre efectele gazelor, a vorbit un asistent universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș" Timișoara şi fost consilier de stat pe probleme de sănătate în guvernul Cioloș.

RAUL PĂTRAŞCU, asistent universitar UMF Timişoara:

Pe termen scurt gazele irită orice suprafaţă umedă din corpul uman. Pe termen mediu pot apărea semne neurologice. Ameţeală, pierderi de cunoştinţe, tremurături şi aşa mai departe. Expunerea la concentraţii mai ridicate de gaz duce la complicaţii pulmonare, în special pentru copii şi bătrâni. 

Dar nimeni nu a spus, oficial, până acum, ce arsenal a folosit Jandarmeria vineri, la proteste. Nici ce substanţe conţin, în mod exact, grenadele aruncate.  

HORAŢIU FILIP, fost jandarm:

La astfel de manifestaţii jandarmii pot să vină cu cartuş fumigen lacrimogen. Cu grenade de mână cu efect acustic. Cu grenade de mână cu gaz lacrimogen iritant. Trebuie să împiedice violenţele, să împrăştie populaţia.

Astăzi, în Piaţa Victoriei, au fost mai multe echipe de la ISU care se ocupă cu decontaminarea. 

Un protestatar a sunat la 112 şi a sesizat că simte un miros puternic de gaz. După o evaluare completă, specialiştii au constatat că nu a existat niciun pericol. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Evenimente » Cât de periculos a fost arsenalul jandarmilor folosit la protestele din Piaţa Victoriei