Johnson & Johnson amână livrarea vaccinului în Europa, după ce SUA a recomandat suspendarea vaccinării cu J&J
Compania Johnson & Johnson a anunat că va întârzia livrarea vaccinului în Uniunea Europeană în urma unor rapoarte despre cazuri rare, dar severe de cheaguri de sânge la persoanele care au primit vaccinul.
Vaccinul Johnson & Johnson nu mai ajunge în Europa
Decizia a fost luată după ce Centrele SUA pentru Controlul Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au recomandat o pauză în distribuția vaccinului Johnson & Johnson, în timp ce autoritățile de reglementare au investigat șase cazuri de cheaguri de sânge neobișnuite la beneficiari, scrie Forbes.
Aproape 7 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, în doză unică, au fost administrate în SUA până acum, potrivit CDC. "Suntem conștienți de o tulburare extrem de rară care implică persoane cu cheaguri de sânge în combinație cu trombocite scăzute, la un număr mic de persoane care au primit vaccinul nostru COVID-19", a transmis compania Johnson & Johnson într-un comunicat.
Într-o declarație comună oferită marți, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au declarat că investighează situaţia.
„Siguranța vaccinului anti COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.
Johnson & Johnson a livrat către țările UE primele vaccinuri. În România 60.000 de doze ar urma să ajungă în 15 aprilie. Până la finalul lunii iunie, UE ar urma să primească 55 de milioane de doze din acest vaccin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰