Antena Meniu Search
x

Video Junii din Brașov, mândri să ducă tradiţia de secole mai departe: "Ai senzația că este intrarea în Ierusalim a lui Hristos"

A fost spectacol de culori și tradiții, pe străzile Brașovului. Parada Junilor a adunat în centrul orașului mii de turiști și localnici, veniți să vadă costumele de sărbătoare și caii pregătiţi de defilare. E un obicei care se ţine cu sfinţenie, an de an, în prima duminică de după Paștele Ortodox

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 23.04.2023, 20:26

Vezi și

Echipaţi cu steaguri şi buzdugane, junii şi-au făcut apariţia călare, pe străzile oraşului vechi, dornici să ducă tradiţia de secole mai departe. 

June: Eu sunt Armaş mic la Roşiori. Tradiţia asta este foarte importantă pentru mine pentru că toată familia este implicată, tatăl, bunicul, eu.

June: Sunt june de 20 de ani. Am reuşit să fiu şi vătaf în 2018. Anul acesta am reuşit să pun pe fetiţa mea pentru prima oară pe cal, sunt foarte fericit.

Toţi cei 210 juni se pregătesc intens de paradă cu cel puţin două luni înainte

Pe acelaşi subiect

Aruncatul în țol, sau în cergă, e proba de curaj prin care sunt primiți în ceată pretendenţii. 

Allen Coliban, primar Brașov: Este o paradă importantă și la nivel estetic, să vezi costumele tradiționale ale celor șapte cete de juni, caii gătiți de sărbătoare, cu canafi, cântecele noastre de Duminica Tomii, toate aceste lucruri. 

Tradiţia Junilor Braşoveni îşi are începuturile în 1728, când a avut loc şi prima atestare documentară. Titlul de "jun" s-a dat mai departe din tată în fiu, iniţial ca un fel de botez al tinerilor necăsătoriţi. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Grupul Junilor Dorobanți, spre exemplu, are steag din 1926. Arată exact așa, este expus aici. A fost creat după ce fiecare din membrii grupului au donat câte 200 de lei, așa cum spune și registrul, la facerea drapelului. 

Tiberiu Coliban, vicepreședinte Uniunea Junilor Brașoveni: Primul este grupul Junilor Tineri, cel de-al doilea grupul Junilor Bătrâni. Următorul grup sunt Junii Curcani, desprinși din Junii Bătrâni, Junii Dorobanți, Junii Brașovecheni - care reprezintă partea de sud a orașului, Junii Roșiori și, mai apoi, se închide parada cu Junii Naționali Albi. 

Mihaela Paliuc, muzeograf: Însemnele conducătorilor grupurilor de juni, nu numai ale dorobanților, dar și a celorlalte grupuri, și anume lente, care se poartă peste șpensele, peste hainele de deasupra, lenta roșie pentru vătaf, lenta galbenă, pentru armașul mare, iar lenta albastră, pentru armașul mic. Sunt cei trei conducători care cumva mențin ordinea și disciplina. 

Junii din Brașov se mândresc cu tradiția unică în România

Istoria lor o ştie cel mai bine Vasile Oltean, în vârstă de 78 de ani. Care mai bine jumătate de secol a studiat documente vechi, la Muzeul Primei Școli Românești, din Șcheii Brașovului.

Vasile Oltean, preot, istoric: E o mândrie să fii june. Sunt atât de mândri... pentru că au o satisfacție a unei prezențe sociale puternice. Toată lumea îi admiră. Păi, când ies Junii, ai senzația că este intrarea în Ierusalim a lui Hristos. 

Parada tradiţională pe cai a cetelor de juni din Brasov se face o singură dată pe an, în Duminica Tomii, prima după Paşte, când junii din Şchei coboară în cetate şi îi salută pe braşoveni cu tradiţionalul Hristos a Inviat! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Junii din Brașov, mândri să ducă tradiţia de secole mai departe: "Ai senzația că este intrarea în Ierusalim a lui Hristos"