Video Kamala Harris, moment emoționant la conferința de la București: Am fost impresionată, domnule preşedinte, de lucrurile povestite despre vizita făcută refugiaţilor
O vizită istorică, pentru vremuri istorice! Al doilea cel mai important oficial american a fost azi în ţara noastră. Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte din istoria Statelor Unite, a venit la Bucureşti. A mărturisit că este impresionată de poporul român şi de bunătatea pe care au arătat-o refugiaţilor ucraineni şi a promis că Statele Unite vor apăra România în faţa oricărei ameninţări de securitate.
După primirea oficială din curtea Palatului Cotroceni, primul gând al vicepreşedintei Statelor Unite a fost către români.
Kamala Harris, vicepreşedinta SUA: ”Aș vrea să mă adresez direct poporului român pentru un moment. Vreau să vă mulţumesc vouă, în numele Statelor Unite. Sub conducerea preşedintelui Iohannis. România a fost extraordinară prin generiozitatea și curajul pe care le-a arătat în acest moment. Din întreaga lume v-am urmărit, cum ați primit refugiați. Din întreaga lume, şi vorbesc în numele Statelor Unite, știm greutățile pe care le întâmpinați geografic şi cu toate astea ați arătat așa mult curaj”.
Războiul pe care l-a declanşat Vladimir Putin în Ucraina este cel care a adus-o pe Kamala Harris la Bucureşti. De la Cotroceni, a anunţat că America va fi alături de România şi o va ajuta să se apere în faţa unei eventuale agresiuni venite din partea Rusiei sau a unui alt stat.
Kamalei Harris a mulțumit României pentru solidaritatea arătată refugiaților ucraineni
- Kamala Harris, cuvinte de laudă la adresa României: "Mulţumesc poporului român pentru generozitatea şi curajul...
- Kamala Harris, mesaj după vizita istorică în România: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO; Klaus...
- Vicepreşedintele SUA Kamala Harris vine astăzi la Bucureşti. Va discuta cu președintele Klaus Iohannis și...
Kamala Harris, vicepreşedinta SUA: ”Recent, am trimis o mie de militari ai unui batalion Striker, care formează o forţă totală de 2.000 de soldaţi americani, care sunt pregătiţi să apere angajamentul nostru în cadrul NATO şi pe flancul estic”.
Klaus Iohannis, preşedintele României: ”NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat. Fiecare cetăţean al României poate să fie liniştit, fără grijă pentru siguranţa sa şi a familiei sale”.
Kamala Harris a promis ajutor României în fața valului de refugiați
Prin vocea Kamalei Harris, Statele Unite promit să ne ajute şi să facem faţă valului de refugiaţi.
Kamala Harris, vicepreşedinta SUA: ”Am fost foarte emoţionată, domnule preşedinte, de lucrurile pe care mi le-aţi povestit despre vizita pe care aţi făcut-o refugiaţilor şi despre experienţa extrem de dură prin care trec, aşa că vă stăm alături, România şi Statele Unite, pentru a ne asigura că facem tot ce e necesar din punct de vedere umanitar”.
Independenţa energetică faţă de Rusia este una dintre provocările cu care se confruntă acum Europa şi implicit şi ţara noastră, iar Statele Unite se oferă să-şi sprijine aliaţii să câştige şi acest război cu Moscova.
Klaus Iohannis, preşedintele României: ”Este o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independenţă energetică europeană faţă de gazul rusesc. Am lansat în marja summitului de la Glasgow, proiectul comun România - SUA de integrare a a reactorelor mici modulare în sistemul energetic din România”.
Măsuri extraordinare de securitate, pentru vizita Kamalei Harris la București
Şi cum era de aşteptat, pentru o vizită atât de importantă, protocolul de securitate a fost unul de grad 0. Aşa că Secret Service alături de SPP-ul nostru au verificat fiecare centimetru de traseu pe care coloana oficială a Kamalei Harris l-a parcurs între aeroportul Otopeni şi Palatul Cotroceni.
Cei mai puţin bucuroşi de importantul oaspete au fost şoferii care au avut azi drum prin nordul capitalei şi care s-au văzut nevoiţi să stea şi zeci de minute blocaţi în trafic, după ce mai multe străzi au fost închise pentru a putea trece în siguranţă coloana oficială.
Nici pentru angajaţii de la Otopeni nu a fost o vizită fără provocări. Conform protocolului, la scara avionului trebuia întins un covor roşu care să se întindă pe o lungime stabilită dinainte, însă, pentru că, probabil, nu au găsit unul suficient de mare într-un timp atât de scurt, angajații aeroportului au adus două covoare roșii, pe care le-au unit.
Kamala Harris a coborât din avion doar după ce echipele de securitate au verificat timp de mai multe minute ieșirea, scara și împrejurimile avionului.
Olanda se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană
Concomitent cu vizita numărului doi din administraţia Biden la Bucureşti, la Versailles, unde şi Klaus Iohannis a fost ieri, a continuat summit-ul european. Azi-noapte târziu a fost luată şi decizia istorică de a sprijini o aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: ”Trebuie să trimitem un semnal puternic Ucrainei şi ucrainenilor în această perioadă. În acelaşi timp, trebuie să fim atenţi. Putem deschide azi o procedură de aderare cu o ţară aflată în război? Nu cred. Putem închide uşa şi să-i spunem niciodată? Asta ar fi nedrept”.
Însă nu toate statele sunt de acord cu un proces de aderare pe repede înainte al Ucrainei. Cea mai exigentă, ca şi în cazul nostru a fost Olanda, însă şi Luxemburg, Finalnda sau Austria sunt mai temperate în ceea ce priveşte luarea unei decizii rapide în acest sens.
Mark Rutte, premierul Olandei: ”Nu există ceea ce putem numi aderare de urgenţă. Aderarea Ucrainei la UE este un proces pe termen lung, asta dacă va fi unul”.
Până la o aderare la Uniunea Euroopeană, Ucraina trebuie să reziste pentru moment asaltului armatei lui Vladimir Putin, din ce în ce mai violent de la o zi la alta. Singurul scenariu în care atacarea Kievului nu ar mai avea loc ar fi acelea în care Ucraina ar accepta ultimatumul lui Vladimir Putin.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: ”Condiţiile puse de Putin sunt inacceptabile pentru oricine, sincer să fiu. Întrebarea este dacă domnul Putin este gata să se angajeze cinstit şi să propună ceva?”
Un răspuns la întrebarea lui Emmanuel Macron am putea primi în zilele următoare şi asta pentru că, pentru prima dată de când a invadat Ucraina, Kremlinul lasă să se înţeleagă că Vladimir Putin ar fi de acord să se întâlnească şi să negocieze cu Volodimir Zelenski.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰