Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video La 69 de ani, tanti Luţa şi-a salvat 20 de vecini din calea viiturilor. "I-am tras, că nu am avut încotro"

În faţa puhoaielor devastatoare, localnicii din Galaţi s-au făcut dig de bunătate pentru semenii lor. O femeie a urcat în podul casei zeci de vecini şi i-a salvat de la moarte sigură, iar un bărbat şi-a luat barca şi a scos din ape, la limită, un cioban refugiat pe un acoperiş. Digurile adevărate, însă, mai au de aşteptat: autorităţile pasează vina şi recunosc că multe proiecte salvatoare au rămas în sertarele instituţiilor responsabile.

de Cristi Popovici

la 17.09.2024 , 19:29

Când au lovit puhoaiele în crucea nopţii, oamenii din Pechea au crezut că nu vor mai prinde lumina zilei. Pentru mulţi, licărul de speranţă a fost Tanti Luţa, o femeie aprigă de 69 de ani care şi-a chemat vecinii să se adăposteasă în podul casei sale. 

O bătrână de 69 de ani şi-a salvat 20 de vecini de la înec

"Oamenii strigau în disperare că nu mai pot să trăiască şi să vină cineva să îi ajute. Şi i-am tras, că nu am avut încotro. 20 de persoane ne-am urcat aici în pod şi am supravieţuit. 20 de oameni, femei, copii, cu toţi ne-am urcat. Fără scară, scara era afară, în apă. Ne-am suit pe dulapul ăsta, sus", a povestit tanti Luţa.

Vezi și

În podul acestei case, 20 de oameni, de la copii, până la vârstnici de 80 de ani au stat împreună timp de 15 ore până când apele s-au mai retras şi au putut să mai coboare prin acelaşi loc prin care s-a urcat. S-au rugat împreună să scape cu viaţă din acest coşmar.

Pe acelaşi subiect

Când a venit puhoiul cel mare, proprietarii au fugit cât au putut de repede. Aproape toţi oamenii de pe strada Liliacului, de aici , din Pechea au găsit refugiu la o vecină care i-a adăpostit în pod.

"28 de persoane care au scăpat cu viaţă. Dacă nu eram eu şi nu veneau la mine, nu reuşeau să ajungă la şosea, se înecau. Mă bucur din toată inima că am reuşit să fac o faptă bună, să scap atâtea vieţi", a mai spus tanti Luţa.

Nu este singura eroină. Un bărbat a plecat cu barca proprie să salveze oameni pe drumul naţional 25, devenit un lac uriaş. 

Piki, un căţeluş, şi-a salvat stăpânul în ultimul moment

Salvator a fost şi un căţeluş. Şi-a trezit stăpânul care îşi scosese aparatul auditiv noaptea, astfel că nu a auzit vuietul viiturii. 

"Am chemat căţelul în casă să doarmă cu mine, să nu se întâmple ceva, să nu se sperie de ploaie. Când a venit apa, s-a urcat pe pat. A venit căţelul în capul meu şi m-am trezit. E salvatorul meu! Îl iubesc foarte mult. El este îngerul meu păzitor", a povestit Ionuţ Florea.

După inundaţiile care au ucis 7 oameni şi au afectat alţi 20 de mii, alte pericole pândesc în zonă. Zeci de animale sunt moarte pe străzi şi există riscul unor infecţii.  Autorităţile pun clor în fântini.

Între timp, încă 1.000 de pompieri din mai multe judeţe au ajuns în zonă şi scot nămolul din case şi şcoli. 

6.000 de locuinţe au fost distruse de inundaţii, iar pagubele sunt uriaşe. Oameni din toată ţara au trimis azi încă 60 de tone de ajutoare în localităţile înghiţite de ape.

Autorităţile pasează vina

Dacă umanitatea se face zid în faţa nenorocirii, cei care trebuiau să ridice diguri adevărate în calea apelor aruncă vina de la unii la alţii. Barajul Suhurului ar fi putut face diferenţa şi proteja zona. Construcţia, începută în 1975, a fost abandonată în 1989. După Revoluţie, proiectul s-a pierdut prin sertare. 

"Este vorba de o amenajare hidrotehnică făcută de ANIF, o acumulare foarte mare, 200 de metri cubi, exact cât am fi avut nevoie pentru a proteja cel putin Slobozia Conachi, Pechea şi alte localităţi. Trebuie regândit în totalitate acel proiect", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Primarul din Pechea, care era în funcţie şi la inundaţiie din 2013 şi 2016, spune că şi-a făcut treaba pe bucata lui.

"S-a decomaltat în repetate rânduri pârâul Suhurlui, dar se vede că nu a fost suficient. Din punctul meu de vedere, până nu se fac diguri de acumulare începând de la Bârlad şi până la comuna noastră, nu rezolvăm problema. Nu se poate face decât în colaborare decât cu cei de la Apele Române. Proiectul acesta trebuie să fie mult mai amplu", spune primarul din Pechea.

Este în continuare cod galben de inundaţii pe râurile din Moldova. 

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » La 69 de ani, tanti Luţa şi-a salvat 20 de vecini din calea viiturilor. "I-am tras, că nu am avut încotro"