Video De ce au murit 7 oameni în urma inundaţiilor din Moldova, deşi autorităţile au primit din timp alerte? Explicaţiile lui Raed Arafat
Ciclonul Boris, care a devastat judeţele Galaţi şi Vaslui, aduce noi pericole! În zilele următoare, va dubla debitul Dunării. Între timp, în Vaslui și Galați a fost instituită oficial Starea de Alertă timp de o lună. Cel puțin 7 persoane și-au pierdut viața din cauza inundațiilor. Zeci de mii de oameni au fost însă afectaţi. Viiturile au distrus totul în calea lor. Apele au măturat străzi şi chiar au rupt în două o cale ferată, au distrus recoltele şi au ucis animalele de casă.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
Localnicii sunt pândiţi, acum, de pericolul unei epidemii, iar Ministerul Sănătăţii a decis să trimită 20.000 de doze de vaccin antitetanos în zonele devastate de ape. De asemenea, Guvernul a decis acordarea de ajutoare în valoare de 100 de milioane de lei sinistraţilor, 10.000 lei pentru fiecare gospodărie afectată, în prima fază. Pentru cele 7 familii îndoliate, încă 10.000 lei.
Un nou cod roşu de inundaţii ameninţă zona Moldovei
La rândul său, Comisia Europeană va acorda sume de bani tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Est care au fost afectate de ciclonul Boris. În Polonia, Cehia, Austria și Ungaria mai sunt cel puțin 10 morți, transmite Reuters. La capitolul soluții, promisiuni vagi. Ministrul Mediului se gândește să resusciteze un proiect comunist, un baraj pe Suhurlui capabil să înmagazineze 200 de milioane de metri cubi pe apă.
Ar fi protejat exact comunele Pechea și Slobozia Conachi. Guvernanții l-au luat în discuție și în post comunism, acum un deceniu și ceva, dar era prea scump, 1 mld de lei. Între timp, costurile cu pagubele inundațiilor s-au dublat oricum. Iar șefa celulei de criză, prefecta județului Galați, cea care ar trebui să asigure nu doar coordonarea ci și comunicarea, e de negăsit. Andreea Naggar de 37 de ani numită în funcție în aprilie nu răspunde de fel apelurilor presei pentru a înțelege cum s-a pregătit și ce dispoziții a dat în momentul în care meteorologii și hidrologii au emis alertele de ploi uriașe. Mai multe despre situaţia din prezent explică şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
- Gafă uriaşă a BBC: România, încurcată cu Bulgaria pe harta ravagiilor făcute de ciclonul Boris. "E ok, a fost...
- 1.000 de pompieri din ţară, trimişi în sprijinul salvatorilor de la ISU Galaţi, în urma inundaţiilor
- Dezastru după ciclonul Boris. Apele Române: Inundațiile din Galați, așa cum se văd o dată la peste 100 de ani....
Interviul cu Raed Arafat
Marius Pancu: Despre Starea de Alertă, informaţia de ce era necesară şi care vor fi măsurile punctuale care vor fi luate în Starea de Alertă acolo?
Raed Arafat: Starea de Alertă a fost solicitată astăzi de ambii prefecţi de la Vaslui. Conform regulamentului, aceasta trebuie să fie aprobată de Ministrul Afacerilor Interne, după ce se emite hotărârea prin care se solicită de către cele două prefecturi. A fost aprobată. Le-am transmis de la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgenţă informarea că ea a fost aprobată. Ce poate să facă: să faciliteze implementarea unor soluții, să fie implementate mult mai rapid decât prin procedurile obișnuite. Inclusiv achiziționarea unor lucrări, unor servicii sau unor materiale necesare în regim de urgență, deci ăsta este rostul Stării de Alertă. Există o procedură, dar este o procedură foarte rapidă prin achiziție directă.
Marius Pancu: Există vreo măsură punctuală și la nivel de prevenție, la nivel de obligativităţi pe care le puteți institui oamenilor?
Raed Arafat: Nu la acest moment, plus că partea de prevenție - în ceea ce priveşte sistemul de apă şi Apele Române - aparține părții de Apele Române și nu ISU. Deci conform hotărârii de Guvern 557, competențele sunt împărțite, iar pe partea situațiilor de urgență competenţa este pregătirea populaţiei și răspunsul. Partea de prevenție aparține ministerului care se ocupă de partea de ape şi de mediu.
Marius Pancu: Explicați-mi totuși dacă în seara asta angajații ISU sunt acolo cu vreo măsură preventivă în plus, pentru că au fost anunţate ploi în continuare şi risc de inundaţii
Raed Arafat: Sunt acolo, forțele nu s-au retras, ba mai mult, de mâine dimineață vor fi acolo 1000 de pompieri care au primit ordin de deplasare, cu utilaje, cu buldoexcavatoare, cu camioane pentru a rezolva problema de efecte şi pentru repunerea cât mai aproape de normalitate a situaţiei, bineînțeles nu vom putea întra pe partea de construcţie - reconstrucţie a caselor, dar curăţarea zonei şi sprijinul populaţiei - pe aspectele imediate ale efectelor, acest lucru se va face mâine în mod intens în toate localităţile care au fost afectate. Deja s-a făcut planul, avem ofiţeri acolo inclusiv de la București care lucrează pe plan și avem echipele deja în deplasare din mai multe judeţe şi vor mai veni că să sprijine echipele care sunt deja acolo în acest sens.
Marius Pancu: Cât estimaţi că va dura operaţiunea aceasta?
Raed Arafat: 24-48 de ore, cu acest număr de oameni eu sper să reuşim să aducem lucrurile cât mai bine pentru populaţie. Pe lângă asta, astăzi, ministerul de Interne, Inspectoratul de Aviație a sprijinit ministerul Energiei cu un elicopter care a transportat anumite elemente pentru infrastructură critică, pentru a repara o parte distrusă de stâlpi și care nu puteau fi duse decât pe calea aerului. Patru stâlpi de câte 400 de kilograme au fost astăzi transportaţi.
Bilanţ tragic în urma inundaţiilor: 7 morţi
Marius Pancu: Cum am ajuns domnule Arafat să avem 7 morţi. Nu au vrut să se evacueze, nu au fost anunţaţi să se evacueze, ştiţi circumstanţele pentru fiecare în parte?
Raed Arafat: Din ce ştim, au fost alertele date, nu ştiu care dintre primari a şi confirmat că pe lângă alerte au ieşit în stradă la primărie să anunţe oamenii. Din păcate sunt două aspecte aici: există multe refuzuri de evacuare şi de adăpostire şi de ascultare a mesajelor RO-Alert. Şi unul dintre motivele pentru asta sunt toate cancan-urile care s-au întâmplat şi mai ales inclusiv îndemnarea oamenilor de a dezactiva Ro-Alert prin anumite transmisiuni, fie pe aplicaţii, fie pe unele televiziuni şi care au arătat oamenilor cum să oprească mesageria.
Marius Pancu: Ştiţi în mod concret că au refuzat toţi cei 7 care și-au pierdut viaţa să fie evacuaţi?
Raed Arafat: Nu, absolut deloc. Nu putem să spunem că au refuzat, eu spun aspectele generale. La una din victime, ştim că împrejurarea a fost că era o persoană în vârstă, 80 şi ceva de ani şi nu a putut să se ridice din pat şi să urce în pod. Acest lucru trebuie să fie cunoscut de vecini, trebuie să fie cunoscut de autorităţile locale. Într-adevăr, în astfel de situații, persoanele de acest gen trebuie să fie sprijinite imediat pentru că altfel este clar că ele nu pot reacționa. Iar când se dă alarma, aceste persoane trebuie evacuate din timp. Asta trebuie să-i învățăm pe localnici, nu au cum să ajungă Situațiile de Urgenţă să îl evacueze în timp util, astfel evacuarea se face prin autoevacuare sau prin ajutorul oferit de comunitate. Dacă se știe că vine ceva, că vine o viitură mare şi ajunge în cateva ore, acolo e altceva pentru că evacuarea se poate face încet, planificat.
Marius Pancu: La IGSU a fost o şedinţă de urgenţă convocată de Ministrul Mediului. Viitura a fost sâmbătă, dumneavoastră la DSU când ați știut că există posibilitatea unui debit deosebit de mare încât să fie luate în calcul evacuări?
Raed Arafat: Din ce ştiu, cel puţin ISU Judeţean ştia că există astfel de probleme pentru că ei lucrează împreună cu cei de la Apele Române şi bineînțeles au fost informate autorităţile locale. Ministerul Mediului în mod normal transmite informarea către inspectoratele care sunt pe teritoriu și care sunt afectate, dacă a ajuns informația la inspectorat există o procedură clară prin care sunt informate primăriile, autorităţile locale etc, după care, pe baza alertelor care vin de la ministerul Mediului, de la ANM, de la INMH, cum vin aceste avertizări - ISU Judeţean transmite alertele prin mesaje RO-Alert către populaţia din zona respectivă, lucru care s-a și întâmplat.
Marius Pancu: Cât durează până primiți avertizarea dumneavoastră de la ANM și de la Institutul de Hidrologie până când trimiteţi mai departe avertizarea către populaţie? Cât a durat în cazul de faţă?
Raed Arafat: În mod normal durează câteva minute maxim pentru a transmite informarea prin Ro-Alert de la momentul în care vine de la ANM şi până la momentul în care se transmite pentru că trebuie să fie stabilit perimetru de transmitere a apelor și acest lucru se stabileşte la nivelul ISU Judeţean care face acest lucru, se apasă pe buton se trimite mesajul. Şi aici avem informarea că cel puțin la viitura respectivă a fost și un timp ca primăria să avertizeze populaţia după mesajul dat, dacă nu este greşită informația pe care o am- este informația pe care a declarat-o unul dintre primari.
Marius Pancu: Cât timp să fi fost?
Raed Arafat: Dacă s-a dat şi au avut timp să meargă să avertizeze, înseamnă că au fost minute destule încât să meargă să avertizeze în sat, deci nu am exact timpii la acest moment. Vor apărea aceste aspecte şi o să fie analizate, să vedem cât timp a durat acest lucru. Acest lucru se face după ce se termină intervenția și stăm să analizăm la rece ce a fost acolo.
Marius Pancu: A fost şedinţă la Ministerul Mediului vineri. Deja se știa, a plecat informația către inspectoratele locale că există posibilitatea unor cantităţi foarte mari de apă. Înțeleg, admitem și plecăm cu premisa asta, nimeni nu se aștepta la o viitură istorică. Spuneau hidrologii - nu a mai fost aşa şi nu se aşteaptă la aşa ceva de o sută de ani. Dar informația că apele vor fi mari, vor creşte mult există. Ce s-a întâmplat?
Raed Arafat: Astfel de informaţii, că apele vor creşte, vin foarte des. Asta înseamnă că dacă noi luăm de fiecare dată când se spune că apele vor creşte și evacuăm zona, s-ar putea să evacuăm unele localități de câteva ori pe lună.
Marius Pancu: Nu să evacuați zona, dar măcar autorităţile locale cu care înțeleg că dumneavoastră colaborați, să pregătească populația - "fiţi foarte atenți, s-ar putea să primiţi ordinul de evacuare. Nu plecaţi încă din case".
Raed Arafat: Acest lucru este normal să fie făcut şi este parte din procedură, cum am zis, şi se face prin comunicare.
Marius Pancu: A funcționat procedura în aceste situații concrete?
Raed Arafat: Ar trebui să fie funcțională comunicarea, dar eu vă spun încă o dată: populația nu reacționează întotdeauna la informări sau avertizări pentru evacuări sau pregătire. Tocmai pentru că astfel de situații nu au loc în fiecare zi, situația care a fost acum a fost complet ieșită din comun şi populația nu s-a așteptat la ea, probabil, chiar dacă a fost informată. Aici ar trebui întrebați primarii, fiecare primar după ce au fost informaţi.
Marius Pancu: Aveţi să le reproşaţi ceva autorităţilor locale pentru felul în care au folosit informaţia de la ISU?
Raed Arafat: Nu, pentru că eu nu am o probă că nu au făcut lucrurile cum trebuie şi nu au informat populaţia. Nu am ce să reproşez la acest moment. Noi ne-am confruntat cu situaţia unora care au refuzat evacuarea din casele lor. Și când apa era până la jumătatea casei şi au refuzat evacuarea.
Marius Pancu: Aveţi să vă reproşaţi dumneavoastră ceva la ISU atunci, în legătură cu comunicarea?
Raed Arafat: La acest moment nu, pentru că din ce ştim informarea a mers corect către populaţie, iar populația a fost informată. Dacă vin viituri rapide de care nu se ştie, de exemplu rupere de nori cum s-a intâmplat aici, ploi foarte abundente de care noi nu ştiam decât într-un timp scurt pentru a reacționa, acest lucru înseamnă avertizezi populația, populația: "urcă în pod". Dacă are o zonă mai înaltă lângă ea, merge acolo. Aceasta e modalitatea.
Marius Pancu: La nivelul textului pe care îl trimiteți prin informarea RO-Alert, nu aveți nimic de ajustat pe viitor, mă gândesc? Pentru că informarea vine aşa: "părăsiți zonele inundabile sau urcați-vă în zonele înalte", de care ați pomenit și dumneavoastră. Părăsirea zonei inundabile în mijlocul unei viituri poate să te arunce în mijlocul vâltorii.
Raed Arafat: Asta depinde de situație, pentru că dacă ai părăsirea zonei inundabile - dacă ai un drum lung, poate să te arunce acolo şi asta o să fie analizat de noi dacă trebuie să dăm altceva, astea sunt mesajele care se dau peste tot: "atenție vine viitura, fie părăsiți zona, fie urcați în zona înaltă". Aici într-adevăr există riscul ca cineva care pleacă să părăsească zona și să meargă pe jos în mijlocul zonei inundabile, să fie prins de viitură şi aici da, se poate analiza acest aspect pentru a schimba alerta.
Marius Pancu: L-am auzit pe Marcel Ciolacu spunând că el nu a primit nicio informare în toată perioada în care a fost la Palatul Victoria că ar există probleme acolo și că ar trebui luate măsuri în vreun fel. Vreau să vă întreb, care este responsabilitatea, după ce salvaţi oamenii și faceţi intervențiile acestea, dacă mai aveți un soi de contact cu autorităţile în care să le spuneţi: uitaţi, punctele acestea sunt vulnerabile, ne-am dat noi seama după intervențiile pe care le-am avut şi dacă aţi transmis vreun astfel de mesaj autorităţilor în perioada asta, de când este Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, de doi ani să zicem, în sensul în care să știe cineva de la Guvern că există acest probleme în diferite părți ale României și că ar trebui luate măsuri preventive pentru a nu ajunge să avem astfel de viituri.
Raed Arafat: Aici revin la împărţirea competenţelor, pe partea de prevenţie, pe tot ce este sub domeniul Apelor nu aparține Departamentului pentru Situațiile de Urgenţă și nici nu avem experți care să evalueze zonele inundabile.
Marius Pancu: Categoric, dar aveţi vreodată o întâlnire de genul acesta, într-o celulă în care să vă întâlniți toate autorităţile şi să spuneţi "noi de pe urma intervenției noastre am remarcat asta, asta - asta, ar trebui intervenit acolo". Voi, de la Apele Române, să veniți cu soluțiile?
Raed Arafat: Acest lucru se intâmplă pe plan local la Comitetele pentru Situații de Urgenţă judeţene şi se întâlnesc și discută între ei, colegii care cunosc zona foarte bine, ăsta este rolul CJSU.
Marius Pancu: Și știți să fi ajuns la Guvern, în ultimii doi ani, o astfel de informare dinspre structurile dumneavoastră?
Raed Arafat: Eu nu pot să vă spun dacă a ajuns la Guvern orice informare în ultimii doi ani, dacă pe partea de zone inundabile s-a ajuns aşa ceva. Ştiu că am făcut analize pe alte aspecte, pe baraje, pe viaducte, tuneluri, astea au fost făcute analize şi ridicate anumite probleme, nu de la noi vine când se face analiză pe partea de ape.
Marius Pancu: Cum aţi colaborat cu doamna prefect a judeţului Galaţi, care nouă nu ne răspunde la telefoane, dar care ar trebui să fie şefa celulei de criză de acolo, care vă coordonează și pe dumneavoastră?
Raed Arafat: Am avut o discuție cu dânsa când am ajuns acolo, a fost cu noi în toată durata vizitei și lucrează cu colegii care sunt acolo. Partea de relație cu presa nu o comentez.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰