Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video La ce să avem grijă când facem un traseu pe munte. Sfaturile salvamontiştilor pentru o drumeţie fără peripeţii

A început oficial vara, concediile bat la uşă, iar cei care nu merg la mare, cel mai probabil se vor răcori în drumeţii pe munte. Este însă foarte important ca turiştii să fie atenţi pe unde aleg să meargă. Salvamontiştii atrag atenţia că trebuie urmate traseele marcate, pentru a nu fi în pericol. Pe lângă asta, mai sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi pentru ca drumeția să nu se transforme în coșmar. 

de Simona Vasiac

la 04.06.2024 , 08:21

Traseul spre Vârful Pleștioara este unul de dificultate medie. Deasupra zonei de promenadă  se întinde o pădure, o oază de răcoare, tot mai des luată la pas de turiști. Iar pe un asemenea traseu, marcajele sunt foarte importante și țin loc de ghid. 

Pe lângă marcajele pe care trebuie să le urmaţi, trebuie să fiţi atenţi şi la echipamentul corespunzător. 

Sfaturi pentru zonele cu vipere

Vezi și

"Este foarte important ca în drumeţiile montane să aibă pantalon lung. Toată lumea ştie că mai sunt şi şerpi. Sunt zone în care avem vipere. O dată având pantalon lung e puţin probabil să treacă muşcătura prin pantaloni", spune Dan Benga, șef Salvamont Maramureș.

Pe acelaşi subiect

Pe traseele montane este foarte probabil să daţi şi nas în nas cu ursul.

"Stăm calmi, nu ne agităm, nu alergăm nu facem zgomote. Încercăm să ne retragem încet că el oricum nu o să ne atace", ne sfătuieşte Bogdan Ștefan, salvamontist.

În Maramureș sunt omologate zeci de kilometri de trasee turistice, care pot fi abordate atât de cei experimentați cât și de familiile cu copii. Iar muntele cheamă mulți turiști la el. 

"Undeva la 60% turiştii de weekend mai puţin. Ei vin mai mult pentru relaxare şi atunci ei preferă piscina şi zona spa, dar cei care stau mai multe zile se interesează şi de  traseele turistice", spune Oana Poenar, administrator hotel.

Iar în cazul în care în drumeție suferiți de incidente neplăcute, nu uitați sa apelați la 112 sau 0Salvamont. 

Simona Vasiac Like

Vin din colțul de țară unde se agață harta în cui. Fiecare om care pășește în acest loc își retrăiește copilăria și asta încerc să arăt dincolo de ecran.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » La ce să avem grijă când facem un traseu pe munte. Sfaturile salvamontiştilor pentru o drumeţie fără peripeţii