Antena Meniu Search
x

Video Lacul Amara a secat complet. Peisaj sumbru pe 8 kilometri pătraţi: "A fost un paradis al păsărilor sedentare sau călătoare"

Cândva era un luciu de apă întins pe 8 kilomeri pătraţi. Acum, din cauza secetei, a rămas doar un mal crăpat, fără strop de apă. Vorbim despre Lacul Amara care a secat complet, iar odată cu el au dispărut şi vietăţile care trăiau acolo, de la păsări şi peşti, până la vegetaţia asemănătoare celei din Delta Dunării. Localnicii, mulţi dintre ei pescari, spun că este o catastrofă naturală. 

de Adrian Bonciu

la 29.06.2022, 08:42

Vezi și

Lângă satul Amara, din judeţul Buzău, a apărut un peisaj sumbru. Fostul lac, întins cândva pe aproape 800 de hectare, s-a transformat acum într-o zonă aridă, ca un deşert. 

A secat complet 

Macovei Ureche: Unde ne aflăm acum, aici, apa era până la brâu. La mijlocul lacului, adâncimea maximă era de aproximativ doi metri.

Pentru Macovei Ureche, un profesor de geografie din Balta Albă, lacul Amara a avut o importanță foarte mare, încă din copilărie. Mărturisește că a trăit un adevărat șoc atunci când a observat că lacul a secat complet. De câteva zile, a dispărut și mica baltă care mai rezista în mijlocul albiei, unde se refugiaseră ultimii pești.

Macovei Ureche: A fost un paradis al păsărilor sedentare sau călătoare, pentru că insula din mijloc cu stuf oferea protecție contra dăunătorilor și chiar a vânătorilor. 

Catastrofa de la Amara este rezultatul încălzirii globale, cred localnicii. Tot ei susţin cai mai există şi alte posibile cauze. Mutarea cu câţiva kilometri a cursului râului Buzău şi blocarea unor canale de irigaţii sunt doar două dintre ele.

Localnic: Eu m-am născut în barcă, aici, pe marginea bălţii. Asta a fost o baltă care ţinea din peşte tot judeţul, cred. 

Georgian Calotă a copilărit în satul Amara, iar, la un moment dat, a fost chiar primar al comunei timp de patru ani, poziție din care s-a convins cât de valoros era lacul pentru comunitatea sa, dar și pentru celelalte sate din jur. Cel puțin 40 de localnici își întrețineau familiile din pescuit. Bărcile acestora zac acum abandonate în noroiul uscat de secetă. Pe lacul Amara a existat cândva o renumită crescătorie de pești, care a fost concesionată după 1990.

Georgian Calotă, fost primar Balta Albă: Veneau zilnic la muncă, se exploata o cantitate destul de mare de pește, zilnic. Mai mult de atât, o mare parte din locuitorii celor trei sate din vecinătatea lacului își câștigau şi ei existența.

Dacă seceta va persista, există perocolul să dispară și alte lacuri din țară. Lacul Amara și-ar putea reveni, cred localnicii, însă doar dacă râul Buzăul va fi adus pe cursul vechi, la circa 500 de metri distanță de lac.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Lacul Amara a secat complet. Peisaj sumbru pe 8 kilometri pătraţi: "A fost un paradis al păsărilor sedentare sau călătoare"