Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Localitatea terorizată de lupi. Atacă în fiecare noapte şi au ucis zeci de câini

O localitate din Caraş-Severin a ajuns să fie vizitată aproape noapte de noapte de haite de lupi. Fiarele au ucis zeci de câini până acum. Îi smulg chiar şi din curţile localnicilor. Atacurile îi sperie pe biologi. Spun că, dacă nu se iau măsuri, am putea avea în curând o generaţie de lupi obişnuiţi să umble printre oameni. 

de Redactia Observator

la 01.10.2024 , 20:23

Nu suntem în pădure, ci în Berzasca, Caraş-Severin. Lângă zidul unui bloc, doi lupi încolţesc un câine. Animalul nu are nicio şansă. 

În altă parte a localităţii, un lup se plimbă nestingherit cu prada în gură. Sunt scene care au băgat groaza în localnici.

Atacurile au început în urmă cu câteva luni

Vezi și

"La început au fost cazuri mai izolate, deci câte un lup, mai rar. Acum, mai nou, apar lupi, nu un lup, apar lupi în fiecare noapte", spune un localnic.

Pe acelaşi subiect

Deocamdată ţinta sunt câinii din localitate. Atât cei maidanezi, cât şi cei cu stăpân. Cinci au fost smulşi de lupi dintr-o singură curte. Oamenii se tem acum pentru copii.

Atacurile au început din aprilie. Însă abia acum autorităţile locale s-au urnit şi au făcut o comisie. 

"S-a făcut o adresă către minister în sensul de aprobare a recoltării două exemplare de lupi din fondul Berzasca. Ştim foarte bine că lupul este o specie protejată de lege", spune Petru Furdui, primar Berzasca.

Autorităţile locale cred că sălbăticiunile au ajuns să vâneze câinii din Berzasca după ce pesta porcină a ucis mistreţii din zonă, prada lor obişnuită. Dar specialiştii spun că nu este un caz izolat, ci un fenomen. Lupii, alungaţi cândva de urşi şi şacali, s-au înmulţit şi îşi recuperează vechile teritorii.

Lupul este un animal strict protejat, la nivel european. Ceea ce înseamnă că nu poate fi vânat decât cu derogare. Comisia Europeană a votat săptămâna trecută trecerea sa în categora protejat, ceea ce ar uşura vânarea acestuia. 

Decizia a venit după ce numărul de lupi a crescut, pe continent de la 11.000 la 20.000 de exemplare, în ultimii zece ani. 

"Astfel de animale trebuie să fie extrase, aş spune, eliminate, poate e prea mult, vânate! În orice caz, trebuie să fie extrase pentru că genul acesta de animal este cel care va crea probeme şi prin urmaşii acestuia învăţaţi cu omul", spune Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.

În România, populaţia estimată de lupi este de 3.800. Anul trecut, 500 de cazuri de atacuri de lup la animale domestice au fost raportate la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Evenimente » Localitatea terorizată de lupi. Atacă în fiecare noapte şi au ucis zeci de câini

BREAKING NEWS

Război în Orientul Mijlociu. Iranul a atacat Israel cu sute de rachete după invadarea Libanului

Război în Orientul Mijlociu. Iranul a atacat Israel cu sute de rachete după invadarea Libanului