Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul din România care ascunde o cascadă spectaculoasă și ruinele primei topitorii de aur din Europa

În Maramureş găsim peisaje de poveste. Unele, total necunoscute turiştilor. De asta se ocupă o echipă de voluntari, care vrea să scoată din anonimat frumuseţile ascunse ale locului. 

de Simona Vasiac

la 21.09.2024 , 14:34

La aproximativ 200 de metri de șoseaua principală, la ieșirea din orașul Cavnic, ai parte de un astfel de peisaj. În zonă pot ajunge atât adulţii, cât și copiii. Totuşi, e important să fii bine echipat. Coborârea la cascadă poate da ceva bătăi de cap.  

O tânără de 23 de ani promovează zona pe rețelele de socializare

Căderea apei este de 40 de metri, iar cascada nu a fost creată pe cale naturală, ci este o lucrare hidrotehnică menită sa devieze un pârâu ce spală o fostă haldă de steril. Pentru a o scoate din anonimat, Talida, o tânără în vârstă de 23 de ani, o promovează frecvent pe rețelele de socializare. 

Vezi și

Și nu este singurul obiectiv turistic din zona. 

La nici 200 de metri de cascadă, în spatele nostru turiştii pot vizita  şi ruinele primei topitorii de aur din Europa care a folosit cianuri.

Topitoria Logolda datează din jurul anilor 1850. E cunoscută încă din acea vreme pentru calitatea aurului produs aici, dar mai pentru implementarea unei tehnologii avansate în acele timpuri - prelucrarea sau tratarea minereului prin cianurare.

Simona Vasiac Like

Vin din colțul de țară unde se agață harta în cui. Fiecare om care pășește în acest loc își retrăiește copilăria și asta încerc să arăt dincolo de ecran.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Evenimente » Locul din România care ascunde o cascadă spectaculoasă și ruinele primei topitorii de aur din Europa