Video Locul din România unde păsările au revenit în număr impresionant. Ce spun specialiștii despre acest fenomen
Mii de lebede, raţe sălbatice şi egrete fac spectacol pe râul Olt! Zona este declarată arie de protecție specială şi creează habitatul prielnic pentru numeroase specii de păsări care oferă permanent o priveliște spectaculoasă.
- Bătaie generală între mai multe familii, la Medgidia. Înarmat cu un cuțit, unul dintre scandalagii a declanșat iadul. DETALII la Observator 13:00
- La ce să fim atenţi când luăm un credit. Care sunt riscurile şi cum le gestionăm
Zeci de specii revin aici an de an, iar de la Râmnicu Vâlcea şi până la vărsarea în Dunăre, au fost identificate peste 90 de specii de păsări, o parte dintre ele fiind protejate şi în Uniunea Europeană.
O nouă Deltă a Dunării
Specialistul în biodiversitate, Ion Croitoru, a arătat că în ultimii 35 de ani, odată cu restrângerea activităților industriale din localitățile prin care trece Oltul, fauna s-a îmbogățit, semn că zona este mai puțin poluată.
“Dacă vrem să ne uităm dacă un habitat, o zonă este nepoluată, ne putem da seama de multitudinea de specii de păsări. Sunt un indicator al zonei că nu este poluat. Pește exista și până în '89 foarte mult pe Olt [...]. Acum, dacă s-a restrâns activitatea industrială în lungul Oltului, peștele de apă dulce, pește bun, inclusiv speciile de păsări au simțit această schimbare și de asta s-au și înmulțit foarte mult. Până în '89-'90 nu existau foarte multe păsări pe Olt, chiar dacă erau lacurile de apă dulce, dar nu era hrana care le plăcea lor. Lebedele se duceau în Delta Dunării. Iar acum în zona noastră vine să se hrănească și pelicanul creț”, potrivit specialistului în biodiversitate din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Olt, Ion Croitoru.
Fiind o zonă ideală de hrănire, de iernat şi cuibărit, râul Olt găzduieşte în fiecare an mii de păsări acvatice, dar şi terestre, care se adăpostesc în tufişurile şi păşunile de pe mal. Specialiştii vin şi cu recomandări pentru cei care vor să meargă să admire frumuseţea păsărilor. Pentru a va bucura pe deplin, este recomandat să aveți un binoclu, un determinator de păsări și să țineți cont de condițiile meteorologice.
“Zona este accesibilă, sunt drumuri și de-o parte și de-alta a Oltului, sunt diferite tipuri de habitate. Prin aprilie, putem observa pupeze. Iarna avem lebede cormorani, rațe, lișițe”, a completat Ion Croitoru.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰