Antena Meniu Search
x

Video Locul în care românii dau produse gratis, de la căzi, dulapuri, birouri, paturi şi până la electrocasnice sau haine

Social media şi magazinele sociale ne ajută să scăpăm de mobila şi aparatura veche din casă, fără să plătim transportul, de multe ori. Reţelele sociale s-au transformat în centre de donaţii. Zeci de mii de oameni fac schimburi în comunităţile online. Cei care oferă gratuit mobilă, electrocasnice sau haine în loc să le arunce creşte constant.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 17.04.2024, 16:33

Vezi și

Căzi, dulapuri, birouri, paturi şi noptiere. Mii de obiecte de care proprietarii nu mai au nevoie îşi găsesc o nouă familie pe reţelele sociale. Gabriel a anunţat pe un grup special, de donaţii, că oferă o canapea. 

  • Gabriel, donator: Efectiv nu mai aveam nevoie de ea. Mai degrabă mă interesează să eliberez spaţiul. De fiecare dată când avem ceva care nu mai e de folos, dacă altă variantă nu este şi vrem să scăpăm de ele. 

Grupurile pentru donaţii iau proporţii repede

Unul dintre ele are peste 65.000 de membri la Bucureşti. 

Pe acelaşi subiect
  • Valentin Voicu, administrator grup donații: Cred că am avut peste 10.000 de persoane care au fost ajutate şi sperăm să avem cât mai multe. Marea majoritate a postărilor pe grupul nostru sunt cu mobilier, electrocasnice, sunt cele mai căutate. Cererea este foarte mare de donaţii. Grupul a pornit din pandemie, din 2021 am văzut nevoia de implicare.

La Bucureşti există şi posibilitatea de a dona electrocasnice şi mobilă magazinelor Protecţiei Sociale. 

  • Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Trendul din online se confirmă şi în magazinele sociale. Doar în ultimul an, numărul donatorilor pentru electrocasnice mari şi piese de mobilier a crescut cu 30%. 
  • Alexandru Șorică, șef serviciu magazin social: Le analizăm împreună cu colegii noştri în baza de date unde avem beneficiarii şi nevoile acestora. Noi suportăm transportul, cu maşinile instituţiei le ducem la beneficiari. 
  • Ileana, beneficiar: Am luat televizor, am luat maşină de spălat. Am fost pensionată pe caz de boală, sunt văduvă de la 30 de ani şi mă încadrez să pot să vin să fac voluntariat şi să-mi iau cele necesare. 

Cine nu apelează la internet se debarasează de vechituri prin metode clasice: anunţuri prin vecini

Grupurile pentru donaţii şi magazinele sociale îi scutesc de cheltuieli pe cei care oferă gratuit mobilă şi electrocasnice vechi. Firmele de transport cer sute de lei pentru asemenea servicii. Offline sau online, românii încep să recicleze mai mult decât aruncă. 

  • Oana Groşanu, specialist în sustenabilitate: Sustenabilitatea înseamnă şi impact de mediu pozitiv si grijă asupra mediului, dar şi impact social şi grijă pentru oamenii din jurul nostru, în special categorii defavorizate. 

În România, 8 din 10 români au declarat că donează bani sau produse persoanelor nevoiaşe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 14 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Locul în care românii dau produse gratis, de la căzi, dulapuri, birouri, paturi şi până la electrocasnice sau haine