Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul unde turiştii se pot scufunda pentru a admira capodoperele lui Nicolae Grigorescu: "Simţi că renaşti, e linişte"

Ce au arta şi aventura în comun? La Constanţa, turiştii se pot scufunda în admiraţie, la propriu. Zece capodopere ale pictorului Nicolae Grigorescu au fost expuse pe fundul mării, printre peşti şi alge. Turiştii care vor să vadă tablourile dintre valuri au nevoie de curaj, entuziasm şi... un instructor de scuba diving. 

de Cristina Niță

la 17.07.2024 , 21:43

Arta a intrat la apă! La propriu. 40 de tablouri semnate de Nicolae Grigorescu sunt expuse pe faleza Cazinoului din Constanţa, iar alte zece au ajuns în valurile mării.

"La adâncime este o altă lume. Simţi că renaşti, e linişte, e o provocare, te orientezi, mai ales când e vizibilitate mică în Marea Neagră, dar cu toate astea vezi viaţa marină, vezi urme ale istoriei", spune un scafandru. "E un proiect foarte interesant şi foarte frumos. Îţi mai dă încă ceva de căutat şi de găsit aici, la mal", adaugă altul.

Un instructor de scuba diving este ghidul perfect

Vezi și

Ca să ajungi la operele de artă, unu la unu cu cele originale, trebuie să faci scufundări la 3,5 metri adâncime. Un instructor de scuba diving este ghidul perfect prin muzeul original. 

"Am fotografiat tablourile din muzeul de artă ale lui Nicolae Grigorescu, după ce le-am fotografiat, le-am printat pe un material special, cu o ramă specială şi le-am scufundat. Ne-am dorit foarte mult să promovăm acest muzeu de artă din Constanţa", a declarat Valentin Ştefan Ştefăniţă, reprezentantul festivalului.

"Ne e neapărat nevoie să fii un bun înotător, trebuie să ştii să înoţi mai ales pentru cei care vor să vină la cursuri. Cei care vor să experimenteze pentru prima oară o scufundare nu este necesar acest lucru, pentru că echipamentul îi oferă siguranţă şi nu se poate întâmpla nimic", explică Cosmin Brânzaru, instructor centrul de scufundări.

Cât costă experienţa

O oră, atât durează experienţa subacvatică. Preţul pentru o singură persoană este de 250 de lei. 

"Avem această resursă, Marea Neagră, avem aceşti parteneri care ne ajută pe partea de scufundări şi atunci am mixat acest sport. I-am dat o altă dimensine, o dimensiune culturală şi practic îmbinăm fix utilul şi plăcutul", adaugă Nicoleta Apostol, reprezentantul festivalului.

Tablourile pot fi admirate până la sfârşitul sezonului estival. 

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Locul unde turiştii se pot scufunda pentru a admira capodoperele lui Nicolae Grigorescu: "Simţi că renaşti, e linişte"