Antena Meniu Search
x

Video Lost in translation: cum a apărut marea dezbatere legată de "gen" şi "sex" de pe noile buletine. Directiva dată de Uniunea Europeană

Cum trebuie să fie trecut pe buletinul electronic, SEX sau GEN? Este disputa care a încins spiritele zilele acestea, după lansarea proiectului pilot al noilor cărţi de identitate. Politicieni şi reprezentaţi ai bisericii au criticat modificarea. Şi nu este singura controversă. Faptul că documentele nu mai au tricolorul dar conţin un cip, a dat apă la moară conspiraţioniştilor.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 05.08.2021, 20:14

Vezi și

Uniunea Europeană a cerut statelor membre să decidă dacă foloseşte termenul de "gender", care este tradus în română cel mai des drept "gen". Aşa a apărut schimbarea în noul buletin electronic, lansat în teste la Cluj-Napoca. Biserica Ortodoxă Română spune că termenul SEX a fost înlocuit în mod abuziv.

Noțiunea de "gen", vehiculată azi progresiv şi progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice ideologii numită (trans)genderism. Adică ar da posibilitatea unei persoane născute cu un sex să se identifice ca fiind de sex opus. Şi politicienii au reacţionat imediat. PSD a criticat proiectul.

"Trebuie trecut sexul. Este un document care îţi probează identitatea în relaţie cu terţii şi cu autorităţile", a declarat Lucian Romaşcanu, senator PSD. Iar unul dintre liderii PNL, Pavel Popescu a catalogat schimbarea ca pe o gravă eroare. "Eu cred şi sper din suflet că trecerea cuvantului 'GEN' în loc de 'SEX' pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităţilor. Eroare pe care desigur, o vor repara", a fost mesajul postat pe Facebook de liderul PNL.

Proiectul pilot merge deocamdată aşa înainte, însă oficialii de la evidenţa populaţiei spun că iau în calcul să revină la termenul de SEX. O altă dispută a fost cea a lipsei tricolorului de pe document. Explicaţia ar fi că sunt culori mult prea puternice, de aceea au ales doar stema. Dar şi aici discuţia rămâne deschisă. "Tehnic este aproape imposibil la acest moment să introducem steagul României cu actualele tehnologii dar putem să luăm în considerare orice fel de propunere", a declaraat Cătălin Aurel Giulescu, director la Evidenţa Populaţiei. Şi CIP-ul care ar trebui să ne uşureze viaţa a pornit zeci de teorii ale conspiraţiei.

Pe acelaşi subiect

În lipsa unor cititoare speciale pentru cip, cetăţenii nu au la ce să-l folosească. Cel puţin în următorii doi-trei ani, spun specialiştii IT. Până atunci, e doar un exerciţiu pe care România îl face. "Să presupunem că mergem la ghişeul oricărei instituţii. Acolo în mod normal noi cu acest card am putea să semnăm electronic documente dar pentru asta primăria ar trebui să fie dotată cu cititoare speciale pentru acest card", a declarat Cristian Cloţ, specialist IT.

O altă controversă este cea a ordinii în care e trecut numele şi apoi prenumele, ca în comunism. În ţările europene, e exact invers. În ciuda controverselor, toate programările pentru o lună de zile, la Cluj, au fost epuizate în câteva ore. De aceleaşi controverse au avut parte şi alte ţări europene. Franţa spre exemplu a ales să păstreze tricolorul pe cărţile de identitate. Iar în majoritatea ţărilor europene este trecut SEX şi nu GEN.

"Nu este vorba despre "Cartea vieții", ci despre banala carte de identitate cetățenească. Noțiunea de "gen", vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice ideologii numită (trans)genderism", se arată într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Lost in translation: cum a apărut marea dezbatere legată de "gen" şi "sex" de pe noile buletine. Directiva dată de Uniunea Europeană