Antena Meniu Search
x

Video Lovitură pentru iubitorii de brânzeturi din România. Sortiment emblematic, pe cale de dispariţie

Îngrijorare în rândul iubitorilor de brânzeturi franţuzeşti. Emblematicul Camembert este în pericol să dispară. Cercetătorii de la Paris avertizează că ciuperca folosită în producția brânzei se găseşte tot mai greu. Produsul este iubit şi în România, iar cererea este tot mai mare de la un an la altul.

Alin Stan
de Alin Stan

la 07.03.2024, 21:43

Vezi și

Aspectul și gustul atât de specifice brânzei sunt date de o ciupercă - Penicillium camemberti. Oamenii de știință francezi atrag atenţia ca sunt probleme cu reproducerea ei, din cauza presiunii puse de producția industrială. 

Brânza Camembert ar putea să dispară

"Cercetătorii s-au uitat la evoluția ciupercilor utilizate de producătorii de brânzeturi și s-a remarcat o diversitate relativ modestă", a declarat Christophe Chassard, microbiolog. În România, producătorii şi comercianţii se confruntă şi cu altă problemă - producţia de lapte nu ţine pasul cu cererea tot mai mare. 

"Există o problemă cu producţia de lapte, nu mai există suficient lapte pentru a face brânzeturi. Se întâmplă ca în unele săptămâni producătorii să aibă o cantitate mai mică de brânzeturi şi să avem o pauză de o săptămână, două", spune Oana Moşanu, administrator magazin franţuzesc.

Pe acelaşi subiect

Cât costă 250 g de brânză Camembert

Şi românii au prins gustul brânzei în crustă de mucegai. Anual, importăm 400 de tone de Camembert. Produsul poate fi găsit în supermarketuri sau în magazinele de specialitate, în aşa numitele fromagerii. 250 de grame de brânză costă 40 de lei. 

"Pentru Camembert, în mod special, vedem o creştere de undeva la 10-20%. Oamenii încep să fie interesaţi de brânzeturi un pic extra, un pic mai preţioase", adaugă Oana Moşanu, administrator magazin franţuzesc.

Şi în restaurante brânza cu mucegai alb este nelipsită. "Noi folosim Camembert de ani buni de zile, în special în pizza cu Camembert şi trufe. Este unul dintre peparatele noastre de top care este foarte bine vândut si primit in rândul clienţilor", spune Matei Ionescu, manager restaurant.

"La restaurant, cel puţin odată pe săptămână mănânc pizza de genul acesta. Camembert, trufe şi mozzarella. Facem această brânză şi la cuptor cu o salată", arată Mihaela, client.

Camembert a fost în centrul unor dezbateri aprige în Parlamentul European la sfârşitul anului trecut. Un text de lege prevedea înlocuirea ambalajului din lemn cu un ambalaj din plastic reciclat, până în 2030. Însă, la presiunea producătorilor francezi, europarlamentarii au votat o derogare temporară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Lovitură pentru iubitorii de brânzeturi din România. Sortiment emblematic, pe cale de dispariţie