Antena Meniu Search
x

Calcule-șoc privind pensiile: diminuarea transferului către Pilonul II va reduce sumele finale și cu 30%

Revoluţia fiscală pregătită de guvernanţi va înghiţi un sfert din banii strânşi de români la pensiile private.

Vezi și

Revoluţia fiscală pregătită de guvernanţi va înghiţi un sfert din banii strânşi de români la pensiile private. Sunt calcule şocante, bazate pe măsurile recent anunţate de autorităţi. Decizia Cabinetului Tudose de modificare a Codului Fiscal a fost amânată pentru două zile.

Şapte milioane de români sunt acum în pilonul privat de pensii. Reducerea contribuției de la 5,1% la 3,7% ar urma să ducă la scăderea sumei finale. Mai exact, după un stagiu de cotizare de 40 de ani, dintr-un salariu mediu, pensia privată ar scădea cu aproape 30 la sută, ceea ce înseamnă 65 de mii de lei.  

Dacă statul și-ar fi respectat promisiunile asumate în 2007, iar contribuția ar fi atins 6% şi cota ar fi rămas neschimbată până în anul 2047,  suma acumulată de un angajat cu salariu mediu ar fi fost de aproximativ 279.700 lei. În situația în care Guvernul Tudose va reduce contribuția la 3,75%, în contul privat va rămâne puţin peste 215 mii de lei. 

Ar fi o bombă socială pentru care trag un semnalul de alarmă şi experţii Consiliului Fiscal. Aceştia au avizat negativ modificările anunţate de Guvern. 

MICŞORAREA CONTRIBUŢIEI LA PILONUL 2 DE PENSII LA 3,7%, potrivit Consiliul Fiscal, presupune:

"(...) cost asociat pe termen lung prin diminuarea substanţială a sumelor acumulate în conturile de pensii administrate privat concomitent cu creşterea obligaţiilor de plată viitoare ale sistemului public de pensii (pilonul I) (...)"

Iar avertismentele nu se opresc. Transferul contribuţiilor la angajat contribuie marginal la reducerea poverii fiscale asupra muncii salariate, le-au transmis experţii guvernanţilor. Şi statul nu garantează că cei care lucrează privat nu se vor trezi de la 1 ianuarie cu salariul tăiat. 

"(...) Schimbarea majoră de filozofie fiscală prin mutarea contribuțiilor sociale aproape exclusiv în sarcina angajatului, caz unic cel puțin la nivelul statelor membre UE, nu este însoțită de o justificare care să facă acest demers unul credibil și acceptabil pentru partenerii sociali", potrivit Consiliului Fiscal.

Consiliul Fiscal mai arată că reducerea impozitului pe venit va da bătăi de cap multor primării din ţară care sunt deja supraîndatorate. Guvernul va trebui să le ajute cu bani direct de la bugetul de stat.

Luate împreună, modificările propuse ale Codului fiscal ar genera în 2018 o pierdere de venituri la buget de peste 5,2 miliarde lei. 

Consiliul Fiscal nu a fost singurul care a dat aviz negativ pentru modificările codului Fiscal. Decizia finală rămâne însă la Guvern. Va fi luată luni, într-o şedinţă extraordinară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Calcule-șoc privind pensiile: diminuarea transferului către Pilonul II va reduce sumele finale și cu 30%