Ludmila Pavlicenco, un înger al morţii care a rămas în istorie! Femeia care a ucis sute de oameni
Silenţioşi, nevăzuţi şi letali! Aşa sunt lunetiştii. Deşi o meserie pentru bărbaţi, a existat o femeie care a devenit rapid unul dintre cei mai de temut îngeri ai morţii
Silenţioşi, nevăzuţi şi letali! Aşa sunt lunetiştii. Deşi o meserie pentru bărbaţi, a existat o femeie care a devenit rapid unul dintre cei mai de temut îngeri ai morţii
În cel de-al Doilea Război Mondial, printre lunetiştii de elită precum Simo Hayha sau Ivan Mikhailovich Sidorenko, se afla şi, surpriză, o femeie.
Ludmila Pavlicenco s-a născut pe 12 iulie 1916 într-un orăşel ucrainean, iar la 12 ani se mută cu familia în Kiev. Aici, face cursuri de tir, devenind rapid pasionată de arme şi ţinte, deşi studia istoria la facultate.
În 1941, tânăra ucraineancă hotărăşte să intre în război şi să lupte umăr la umăr cu bărbaţii. O face pe front, cu un curaj nebun, cu o precizie care avea să rămână în istorie. A fost, timp de două luni, un pion vital în zona Odessa, alături de divizia sa de infanterie: doar aici a ucis 257 de persoane.
Aproape 400 de victime OFICIAL!!!
Dintre inamicii eliminaţi de Ludmila, 36 erau contra-lunetisti, trimişi în căutarea sa.
Decorată cu Ordinul Lenin şi Medalia de Erou al Uniunii Sovietice, s-a bucurat, după război, de faimă internaţională, mai ales în Statele Unite şi Canada, acolo unde a devenit primul cetaten rus primit de un preşedinte american (Franklin Roosevelt). În plus, guvernul canadian i-a oferit acesteia o armă de colecţie, marca Winchester, arma expusă astăzi la Muzeul Naţional de Istorie din Moscova.
Pavlicenco s-a stins din viaţă în 1974, la vârsta de 58 de ani. Doi ani mai târziu, Uniunea Sovietică emitea o marcă poştală cu chipul eroinei şi boteza un vas ucrainian cu numele acesteia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰